Obchodníkov na Wall Street trápi iba jedna vec

Už niekoľko týždňov trápi investorov na Wall Street jedna otázka: Je súčasný rast tak silný, aby mohol naďalej pokračovať  bez obávanej korekcie? Odpoveď  na túto otázku ponuka index volatility VIX. Jeho odpoveď znie – jednoznačne ÁNO!

Tento“ index strachu” zaznamenáva úroveň 14,47 bodov, čo je najmenej za 5 rokov.”Vnímame túto neuveriteľnú rally a trh je mimoriadne spokojný. Tak optimistický sme už neboli dlho”, hovorí Randy Frederick, analytik zo spoločnosti Schwab Center for Financial Research.

[poll id=”3″]

Akciový index z Wall Street, širší S&P 500 si tento rok pridal už pekných 12 %. Tento týždeň sa mu podarilo prekonať dôležitú psychologickú úroveň 1400 bodov. Medzi obchodníkmi panuje optimizmus, no treba si určite dávať pozor: “Samozrejme, že tento akciový rast sa nezaobíde bez drobných úprav”, hovorí jeden z obchodníkov.

Spotrebiteľská dôvera sa ochladila

Aj tento týždeň sme sa dočkali niekoľko zaujímavých makroekonomických dát. Spotrebiteľské ceny rástli za február o 0,4 %. Ekonómovia počítali s 0,5 percentným rastom.  Očakávania nenaplnila ani priemyselná výroba USA, čo môže byť varovným signálom. V rozpore s očakávaním skončila marcová nálada spotrebiteľov. Index spotrebiteľského sentimentu dosiahol 74,3 b., kým v predchádzajúcom mesiaci bol na úrovni 75,3 b. Ekonómovia očakávali nárast na 76 b. Treba poznamenať, že americký spotrebiteľ je základným kameňom hrubého domáceho produktu USA.

Podľa informácií www.wirtschaftsblatt.at;  Dow Jones Newswires

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre