IN: Červená sa nepáči nikomu

Vidieť červené more pri prezeraní si trhových kurzov, predstavuje pre investorov nepríjemný pocit. Červená sa na finančných trhoch nepáči nikomu. Výnimkou sú tí, ktorí  presadzujú short-obchody (predávajú niečo, čo v danej chvíli nevlastnia).

Dnes si ale červenú musia akciové trhy jednoducho vytrpieť. Nemecké akcie spadajúce pod index DAX sa dnes ani inej farby nedočkali. Len nedávno sa hlavný akciový barometer Nemcov načahoval k 7000 bodom v nádeji, že miliardová pomoc Grékom bola odklepnutá a oživenie ekonomiky USA sa dá nazvať oživením. Dnes je ale sedemtisícka pri DAXe minulosťou. Žiadna z akcií, ktorú tento index započítava dnes neskončila so ziskom. Dax preto z utorkového obchodovania vychádza s mínusom takmer 3,39 % na úrovni 6 633 bodov.

Negativizmus rozpútala včerajšia správa z Číny. Ekonomika tejto krajiny neporastie tak silno ako sa pôvodne očakávalo. Avizovaný 7,5 percentný rast čínskeho hospodárstva bude najslabším od roku 1990.

Bankrot Grékov by vyšiel na bilión eur

Červená zachvátila celú Európu. Francúzsky index si odňal 3,59 %, pričom víťazmi červenej dnes boli francúzske banky Societe Generale a BNP Paribas, ktorých akcie strácali cca 7 %. Podmienka dobrovoľného zrezania gréckeho dlhu veriteľmi nie je pre úverové inštitúcie nič príjemné. Ak sa tak nestane, Grécko neuvidí sľúbenú pomoc a nastáva tvrdý bankrot.

Medzinárodné združenie bánk ((IIF) vyhlásilo, že prípadný bankrot Grékov by vyšiel na viac ako bilión eur.  Vychádza to z dôvernej správy IIF, ktorú vo februári zverejnili grécke noviny „Athens News“. Už včera oznámil IIF, že na odpise gréckeho dlhu sa zúčastnia veľké nemecké banky či poisťovňa Allianz.  Akcie Commerzbank si dnes odpisujú až 10 %, Deutsche Bank stráca v poburzovom čase viac než 6 % a poisťovateľ Allianz viac než 5 %.  V červených číslach zakončil aj Londýn, keď si index FTSE 100 odpísal 1,86 %.

Nervózna výmena gréckych dlhopisov na dlhopisy s nižšou nominálnou hodnotou ponára aj burzy v USA. Dow Jones index stráca dve hodiny do záveru obchodovania 1,5 %.

Dušan Hruška

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre

je mi znama..alee, aspon sa bude lacnejsie nakupovat..ceny teraz sfúknu, vyčistia sa o niečo