Thajská ekonomika sa prepadla až o 9%

Thajská ekonomika sa v posledných troch mesiacoch roka 2011 prudko prepadla, potom ako krajina prekonala obrovské povodne, ktoré narušili výrobu v továrňach po takmer celej krajine. Hrubý domáci produkt (HDP) sa v posledných troch mesiacoch znížil o 9 percent, v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka. V porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi sa ekonomika prepadla o 10,7 percenta.

Obrovské povodne zabili v Thajsku viac ako 700 ľudí pričom pokryli a zasiahli dve tretiny krajiny.

Jasnejší výhľad?

Analytici uviedli, že aj napriek týmto zlým číslam, výhľad nie je až tak pochmúrny. „Čísla v štvrtom kvartáli odrážali horší ako očakávaný vplyv povodní. Celkový obraz do budúcnosti sa však zlepšil,“ uviedol Pimonwan Mahujchariyawong z výskumného centra Kasikorn.

Národná rada pre hospodársky a sociálny rozvoj (NESDB) zvýšila odhad rastu pre rok 2012 a uviedla, že očakáva nárast verejných ako i súkromných výdavkov. Thajský premiér Yingluck Shinawatra povedal, že krajina plánuje použiť 350 miliárd bahtov (8,6 miliárd eur) na investície v oblasti obnovy infraštruktúry po povodniach. NESDB informovala, že ekonomika bude v tomto roku expandovať o 5,5 až 6,5%, zatiaľ čo v novembri bol odhad 4,5 až 5,5%.

Export veľkých spoločností ako Honda, Sony, či Western Digital bol silno zasiahnutý potom, ako povodne zaplavili ich továrne. Výrobný index klesá už štvrtý mesiac v rade a vývoz klesal v decembri druhý mesiac po sebe. Honda, Toshiba a Fujitsu z dôvodu poškodenia ich výrobných liniek znížili odhady zisku. Thajské ministerstvo obchodu uviedlo, že v tomto roku očakáva 15% nárast vývozu, v porovnaní s 17,2% rastom v roku 2011.

Podľa informácii bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre