Pozor na dobrú náladu na burzách!

Nemecko sa aj napriek svojej proexportnej orientácií nevyhne recesií v eurozóne, povedal začiatkom decembra Stefan Schneider, hlavný medzinárodný ekonóm Deutsche Bank. Ešte skeptickejší pohľad prišiel od investičného riaditeľa a šéfa investičného poradcu BNP Paribas Investment Partner, Williama de Viljdear:  “Problémy sa zdajú byť väčšie ako nikdy doteraz“, uvádza.

Teraz vo februári, s odstupom času sa tieto prognózy ekonómov zdajú ako z inej doby. Nemecký akciový index DAX získal v prvých šiestich týždňoch už 900 bodov. Od roku 1998, kedy sa tento akciový barometer zrodil, ešte nezaznamenal takýto úspešný začiatok roku. Podobne euforicky to vyzerá aj na iných burzách.

Problémy už neexistujú?!

„V januári reagovali investori výrazne ofenzívnejšie ako v decembri“,  povedal Marcel Langer zo švajčiarskej banky UBS. Nielen veľko – investori, ale aj mnoho menších nabralo odvahu.  Veľkí nakazili malých, a tak všetky problémy, o ktorých sa hovorilo, akoby odfúklo. Grécko a dlhová kríza, obavy z inflácie či z deflácie alebo ekonomické spomalenie v dôležitých rozvíjajúcich sa ekonomikách. To všetko sa jednoducho odignorovalo. Problémy sa ale nevyriešili. Sú tu, len o nich nejako nechceme počuť. Výraznej eufórii pomohla v decembri minulého roka Európska centrálna banka (ECB) a jej 500 miliardový balík lacných peňazí pre komerčné banky. Zdá sa, že potom bolo každému jasné, že už žiadna európska banka neskrachuje!?

Spracované podľa informácií handelsblatt.com 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre