Rusko dodáva do Európy menej plynu. Nastane na Slovensku opäť plynová kríza?

Krutá zima vládnuca takmer v celej Európe, ktorá si už vyžiadala najmenej 150 obetí zvýšila spotrebu plynu. Vyššia spotreba v Rusku sa prejavila  predovšetkým tým, že Gazprom následne dodáva európskym užívateľom takmer o 30 percent menej plynu.  Gazprom ale podľa vlastných slov pumpuje do Európy kvôli extrémnej zime viac plynu. Namiesto 150 miliárd kubických metrov, ktoré pretekali potrubím v roku 2011, by malo v tomto roku pretiecť 180 miliárd.

Napriek tomu sa mnohé krajiny sťažujú, že dostávajú menej plynu z Ruska. Dcérska spoločnosť RWE Supply & Trading napríklad dostáva okolo 30 percent menej plynu. Taktiež sú postihnutí rakúske energetické spoločnosti, ktoré hlásia taktiež o 30 percent menej dodávok. Výnimkou nie je ani Taliansko, ktoré udáva 12 percentné zníženie, a dokonca ani východná Európa nedostáva toľko plynu ako zvyčajne. Jediná spoločnosť, ktorá dostáva pravidelnú dodávku plynu podľa zmluvy je E.ON

Rusko a Ukrajina sa navzájom obviňujú

Po tom, čo energetické spoločnosti začali hlásiť razantné zníženie dodávok plynu, sa objavili prvé spory Ruska a Ukrajiny. Obaja teraz hádžu vinu navzájom na seba. Ukrajinský minister energetiky Jurij Bojka vyhlásil, že Gazprom denne pumpuje do plynovodov o 75 miliónov kubických metrov menej plynu. Na to zareagoval Gazprom s obvinením, že Ukrajina ilegálne  odčerpáva plyn z tranzitných plynovodov. Stalo sa už však pravidlom, že tieto krajiny majú pravidelné spory o dodávky plynu a výšku cien plynu.

 SPP čerpá z Ruska o 36 % percent menej plynu

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) vo štvrtok zaznamenal obmedzenie dodávok plynu z Ruska o 36 %. Podľa SPP, by však slovenské domácnosti nemali pocítiť nedostatky plynu. SPP by mala pokles dodávok plynu nahrádzať dodávkami plynu zo zásobníkov na území Slovenskej republiky. SPP aj v štandardnom zimnom období zásobuje svojich zákazníkov vrátane viac ako 1,3 milióna domácnosti aj zo skladových kapacít. V súčasnej situácií, keď pretrváva na Slovensku mimoriadne chladné počasie sa zvýšila spotreba plynu podľa SPP až o 20 %.

 

Podľa informácií wiwo.de a spp.sk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre