Portugalsko v nebezpečnej zóne

V poslednom čase sa popri Grécku čoraz viac spomína ďalší z rozpočtových previnilcov – Portugalsko. Pred deviatimi mesiacmi požiadala táto krajina o finančnú pomoc z eurovalu. Niektorí ale tvrdia, že balík poskytnutých finančných prostriedkov nebude Portugalcom stačiť, čo bude viesť k čerpaniu ďalšej pomoci (čítať tu).

Výnosy na dlhopisy v oblakoch

Úroková sadzba na 2-ročné portugalské dlhopisy dnes vyskočila nad 20 %. Komerčné banky sú údajne pripravené na kresanie gréckeho dlhu. Najväčší škrt si spraví nemecká Commerzbank.

Rastúca výnosnosť značí, že medzinárodní investori odťahujú ruky od portugalských bondov. Výnos dvojročných dlhopisov dosiahol v utorok 21,61 %. Už v pondelok sa dramaticky navýšil úrok pri 10-ročných dlhopisoch. Po finančných trhoch koluje strach, že Portugalci nebudú môcť vstúpiť na kapitálový trh budúci rok, ako sa pôvodne naplánovalo. Pri Portugalsku sa tak vynára grécky osud.

Stupňujúce sa problémy Portugalska vyrovnáva uvoľnenejšia situácia pri talianskych dlhopisoch. Uvidíme, či tak bude aj naďalej.

Podľa informácií mmnews.de 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre