Grécko: očakávaná dohoda už budúci týždeň

Grécky rozpočet v rukách EÚ?

Európska komisia zamietla návrh, aby grécky rozpočet spadal pod európskeho komisára.”Grécko si musí udržať plne zodpovednú vládu”. Financial Times informoval o plánoch, preniesť kompetencie gréckej vlády v oblasti rozpočtu na tzv. rozpočtového komisára EÚ. Administratívne funkcie by mali byť aj naďalej v rukách gréckej vlády. “Zodpovednosť leží na ramenách Grécka a musí to tak aj zostať”, povedal hovorca Olliho Rehna, eurokomisára pre menové záležitosti. Ako Financial Times oznámil, európsky zástupca by mal dohliadať  na všetky veľké výdavky Grécka, pričom by mal právo veta.  Nemecko, ako aj iné európske krajiny požadujú silnejšiu kontrolu verejných financií Grécka. Grécko hovorí jasné NIE. Ministerka školstva,  Anna Diamantopoulou zdôraznila: „Toto nie sú vážne návrhy“.

Grécko a veritelia – dohoda už budúci týždeň

Rokovania medzi gréckou vládou a veriteľmi pokračovali aj v sobotu večer. Účastníkmi boli grécky premiér Lucas Papademos, minister financií Evangelos Venizelos a hlavní vyjednávači Medzinárodnej bankovej federácie, Charles Dallara a Jean Lemierre. „Skutočne sme už len jeden krok pred dohodou. Budúci týždeň sa tento proces skončí“, povedal Evangelos Venizelos v televízií. Okrem vyjednávania výšky úroku, si chcú byť banky isté, že na novo vydané dlhopisy bude platiť „britské právo“. Chcú sa tak poistiť, že v budúcnosti pri reštrukturalizácií gréckeho dlhu sa nebudú viac právne presadzovať. Odpustenie dlhov Grécka prostredníctvom veriteľov je cielené na 100 miliárd eur.

Podľa informácií nemeckého „Spiegel“, budú Gréci cez druhý záchranný balík potrebovať 145 miliárd eur. Objem 130 miliárd eur, ktorý bol schválený koncom októbra minulého roka vraj nebude stačiť. Dôvodom je zhoršená ekonomická situácia v Grécku.   Ak by rokovanie s bankami ako veriteľmi stroskotalo, Gréci môžu čerpať ďalšie finančné injekcie. Krajina potrebuje v marci splatiť 14 miliárd eur! Ak by Gréci nedostali peniaze od EÚ a MMF, nastal by jednoducho bankrot.

Spracované podľa informácií handelsblatt.com; ariva.de; zeit.de 


Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre