Euro rastie ako divé

Spoločná európska mena opäť žiari. Zdá sa, že tento krát to bude na úkor amerického dolára. Aktuálne sa euro obchoduje pri 1,3147 dolárov, pričom za jeho zhodnotením stojí viacero impulzov. Európska mena je teraz najdrahšia od 21. decembra minulého roka.

Makroekonomické dáta priniesli pozitívny vývoj spotrebiteľskej dôvery v Nemecku a vo Francúzsku. Rast dôvery spotrebiteľov v dvoch najväčších ekonomikách eurozóny je pre spoločnú menu značným prínosom.

Azda najväčším impulzom pre rast páru EUR/USD je včerajšie rozhodnutie FEDu, ktorý ponechá minimálnu úrokovú sadzbu až do konca roku 2014. Dolár na túto správu reagoval výraznými stratami. Silu mu určite nedodáva ani vyjadrenie predsedu FEDu, Bena Bernankeho, že americká centrálna banka môže v prípade stagnujúcej nezamestnanosti opäť povoliť mešec s peniazmi. Prípadné tretie kolo kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky cez masívne nákupy amerických dlhopisov (Q3)  by americký dolár značne oslabilo.

Vývoj páru EUR/USD v  posledných hodinách

Ďalší vývoj menového páru EUR/USD môžu určiť aj dnešné makroekonomické dáta zo Spojených štátov, o ktorých Vás budú Investičné Noviny určite informovať.

Podľa informácií ariva.de; handelsblatt.com 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

zdivočelo nám to všetko, uvidíme ako sa vyrieši grecko vs. veritelia :rotfl: