Fungicídy v pomarančových džúsoch majú zelenú

Pomarančové džúsy od spoločností Coca-Cola a Pepsi-Cola, v ktorých bol nájdený fungicíd sú v poriadku, nakoľko sa stal obsah fungicídu pri pomarančoch federálne schválený a uznaný za bezpečný, tak ako tomu bolo i v roku 2009 pre tucty iných plodín v USA.V amerických prístavoch stále stojí viacero odstavených lodí naložených pomarančovým džúsom a čaká na výsledky testovania.

Tieto okolnosti sa môžu dosť pohrať s cenou pomarančového džúsu na trhu, ako tomu bolo pred niekoľkými dňami a pomarančový džús dosahoval svoje nové maximá.

Chemikália, zvaná karbendazím, je doteraz schválená Agentúrou pre ochranu životného prostredia (EPA) pre plodiny ako marhule, banány, čerešne, grepy, broskyne, hrušky a ďalšie. EPA schválila použitie karbendazímu i v prípade jabĺk, avšak len v malom množstve. EPA postupne schvaľuje fungicídy a udáva prípustné hodnoty tejto chemikálie pre zvyšné plodiny.

Americký úrad pre potraviny a liečivá (FDA) je zodpovedný uisťovať sa, či producenti potravinárskeho priemyslu konajú v zhode so stanovenými podmienkami.

Predošlý zástupca riaditeľa FDA o týchto okolnostiach hovorí ako  o „priemyselnom priestupku“, nakoľko podľa jeho slov: „ Chemikália je schválená pre mnoho plodín a ľudia sú už tomu vystavení.“ Fungicídy môžu byť nebezpečné tým ľuďom, ktorí sú mu vystavení vo veľkej miere. Najcitlivejšími sú deti, tehotné ženy, chorí a starí ľudia.

EPA udelila už niekoľko opatrení pre používanie karbendazímu pri pomarančoch, naposledy to bolo 31. decembra v roku 2009. Dale Kemery, hovorca EPA-y hovoril o tejto situácii ako o dočasnom schválení chemikálií, pretože iná alternatíva nebola k dispozícií a bolo to potrebné, aby sa predišlo hroziacej ekonomickej strate.

Podľa informácií wsj.com (The Wall Street Journal)

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre