Južný Sudán odstavil produkciu ropy!

Južný Sudán vyhlásil, že v nadchádzajúcich dvoch týždňoch bude v krajine zastavená produkcia ropy. Ako pre BBC v piatok oznámil minister informácií, prerušenie produkcie už bolo zahájené.

Týmto krokom reaguje “mladší” – Južný Sudán na pokračujúci spor so Sudánom. Po desaťročiach občianskej vojny bol Južný Sudán odčlenený od severnej časti. Doteraz sa však nepodarilo vyriešiť konflikty, ktoré sa týkajú príjmov z ropy a rozdelenia hraníc.

Mapa: Južný Sudán a Sudán – Na mape sú zaznačené ropné polia a ropovody

 

Po odčlenení sa od severnej časti nedostatočné príjmy z ropného priemyslu oslabili ekonomiku Južného Sudánu. Pritom práve na juhu sa nachádzajú až dve tretiny ropných zásob. Situácia je ale skomplikovaná, pretože pre export ropy z krajiny sa musí využiť ropné potrubie na severe. A tu je problém! Sudán požaduje ako poplatok za transport ropy až jednu tretinu príjmov. Sever tak začal zachytávať južnú ropy, pričom to zdôvodnil tým, že Južný Sudán mu dlhuje za použitie potrubia peniaze. Podľa informácií z regiónu, sa medzitým začali boje aj v pohraničnej oblasti.

Spracované podľa informácií ariva.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre