Investovanie do historických áut: Je ten správny čas?

Sú historické zberateľské autá dobrou alternatívnou investíciou práve teraz?

K tejto otázke sa vyjadril  McKeel Hagerty, výkonny riaditeľ Hagertyho poisťovne, ktorá je najväčším sprostredkovateľom poisťovania veteránov (historických áut) v USA. Podľa jeho slov za posledné roky predstavoval trh s historickými autami veľmi spoľahlivú oblasť investovania až do roku 2008. Tento rok sa stal brzdou tohto trhu, tak ako i ostatnej ekonomiky.

„Hlavne silné americké autá a korvety“, hovorí Hagerty, patriace medzi najcennejšie autá, stratili rokom 2008 istú hodnotu. Ceny historických áut – veteránov znova smerujú nahor a dosahujú hodnoty spred nešťastného roku 2008.

Hagertyho „Blue Chip“ Index pozostávajúci z priemerných hodnôt 25tich najvyhľadávanejších áut z povojnových čias za posledných 5 rokov prekonal i priemyselné priemery amerického akciového indexu Dow Jones. Návratnosť bola v tomto prípade blízka 100 percentám.

Hagerty aktuálne odporúča historické pickup-y z rokov 1950 do 1960 ako oblasť historických áut s veľkým potenciálom rastu ich hodnoty na trhu.

S investovaním do historických áut sa spája viacero nákladov, akými sú poistenie, opravy, obsluha, registrácia a uschovávanie, no táto investícia vám oproti iným ponúka špeciálny zážitok. A tým je otáčanie kľúčika, pridávanie plynu a teda samotné jazdenie na starom veteránovi.

Podľa informácií cnbc.com

Komentáre