Samsung chce obmedziť závislosť na Google

Spoločnosť Samsung, ktorá je najväčším výrobcom smartfónov chce obmedziť závislosť na operačnom systéme Android, ktorý vyvíja Google. Volí tak pokračovanie na vývoji vlastného operačného softvéru Bada, ktorý beží na platforme Tizen –  vyvinutej spolu s americkým výrobcom čipov – Intelom.

Manažér Samsungu, Kang Tae-jin sa pre magazín Forbes vyjadril, že v tomto roku bude jedno z podnikových zariadení bežať na platforme Tizen. Pripustil však, že v dohľadnej budúcnosti nemá zastávať miesto najdôležitejšej platformy.

Googla a Motorola – Hrozba pre Samsung

Neoficiálne sa ukazuje, že sa Samsung obáva minuloročného prevzatia Motoroly Googlom, za ktorú internetová spoločnosť zaplatila 12,5 miliárd eur. Samsungu hrozí, že Google môže vyvíjať operačné systému čisto len pre Motorolu. Dnes sa kvalita operačného systému stáva čoraz viac rozhodujúcim faktorom pri kúpe mobilného zariadenia.

Slabina Samsungu

Tizen je voľne šíriteľný operačný systém založený na Linuxe. Jeho cieľom je podporovať mobilné telefony, smartfóny, tablety, notebooky atď.. Americký výrobca čipov – Intel v septembri minulého roka oznámil, že podporí tento operačný systém. Aj keď je Samsung vo výrobe hardvéru úspešný, softvérová stránka patrí k jeho slabinám.

Juhokórejský gigant v elektronike oznámil, že Bada bude existovať aj naďalej. V súčasnosti má na trhu iba 2-percentný podiel. Systém Android od Google drží viac než 50 %.

Spracované podľa informácií ftd.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

viac ako badu verim WindowsPhone 8, ak uz ten nepostavi nokiu na nohy tak uz potom nikto Symbian aufwiedersehen

Norik nemôžeš vedieť. Avšak android je tu už dosť dlho, no za pár rôčkov spravil zo seba jeden z najlepších softvérov pre mobily. To že kúpil Motorolu bol super krok, fandím tomuto partnerstvu aj keď sú pre mňa v smartfonoch teraz favoritmi Aplle..a nádej dávam aj Windowsu s nokiou. Chytili sa trhu za pat minut 12 ale sú tam. Badu pre mna ostava otáznikom ktory moze prekvapit

Kto si myslí že bude Bada lepším systémom ako Android? Pre mňa osobne je Android nenahraditeľnýýýý :silly: