Akcia týždňa: Farmaceutický koncern Roche

S minuloročným nárastom hodnoty o 16 % patrí akciám farmaceutického koncernu Roche 2. miesto v rebríčku švajčiarskeho akciového indexu SMI. S týmto zhodnotením nevyniká len na švajčiarskej burze ale aj vo svojom odvetví. Oproti odvetvovému indexu Stoxx Europe 600 Healt Care (pozn. index zahŕňajúci akcie spoločnosti s odvetvia zdravotnej starostlivosti) si akcie Roche pridali o 5 % navyše.

Silný frank, neschválený  liek a prepad tržieb

Naposledy predložené správy podniku sa už odlišujú od pozitívneho trendu na kapitálovom trhu. Tržby spoločnosti Roche sa v posledných deviatich mesiacoch značne “pošmykli”, za čo sčasti mohol aj silný švajčiarsky frank. Napriek tomu, frank nebol jedinou prekážkou v raste tržieb. V období mesiacov júl až september zaznamenal najdôležitejší liek proti rakovine Avastin výrazný pokles predaja. Odbyt poklesol až o desatinu, po deväť a šesť percentom poklese v predchádzajúcich kvartáloch. Dôvodom bolo neschválenie používať Avastin na liečbu rakoviny prsníka, ktorý prišiel koncom roka 2010 od príslušných zdravotných orgánov v USA.V bežnom roku má tento efekt pominúť, nakoľko sa schválenie tohto lieku rozširuje aj v EÚ.

Okrem pozitíva, že sa môže Avastin používať na rôzne druhy rakoviny, je optimistický aj predseda predstavenstva koncernu Roche, Severin Schwan, ktorý má pre rok 2012 pozitívne vyhliadky. Akcie spoločnosti Roche lákajú investorov aj z dôvodu výplaty vysokých dividend. “So značným dividendovým výnosom a defenzívnym profilom ostáva koncern Roche pre neistý rok 2012 atraktívnym”, hovorí expert z banky Sarasin, Kägi.

Spracované podľa informácií ftd.de 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

nevyzerá to zle..bude vhodné sledovať schválenie toho lieku v EÚ. sú obchodované na švajčiarskej burze? neviem, nepoznám tú spoločnosť