Ceny pomarančovej šťavy na svetových trhoch lámu rekordy

Cena pomarančového džúsu na svetových trhoch dosiahla nový rekord, po raste v posledných niekoľkých dňoch. Obchodníci tvrdia, že hlavnými dôvodmi sú bezpečnostné obavy o šťavu z Brazílie, ktorá je jej najväčším producentom a chladné počasie na Floride. Cena pomarančovej šťavy vzrástla od začiatku roka o 25 percent na 2,12 dolárov za libru.

Americký úrad pre potraviny a liečivá uviedla, že v dodávkach z Brazílie našla prvok karbendazím. Ten je v USA zakázaný, avšak v Brazílii je legálne používaný na liečebné účely. Úrad pre registráciu potravín a liekov v USA (FDA) uviedol, že akákoľvek pomarančová šťava ktorá by mohla byť rizikom pre verejnosť bude odstránená z regálov supermarketov.

V rokoch 2010-2011 Brazília produkovala viac ako polovicu svetovej produkcie pomarančového džúsu. Druhým najväčším producentom sú Spojené štáty a výroba sa tu sústreďuje predovšetkým na Floride.

Trh s pomarančovou šťavou je relatívne malý v porovnaní s trhmi iných komodít ako sú kakao a káva. Môžu sa tak vyskytovať pomerne veľké cenové pohyby, avšak utorkový nárast bol doslova až dramatický.

Podľa informácii bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre