Štúdia: Bolo nám to euro treba?

Azda každý z nás počul na Slovensku „básnickú“ otázku typu: Bolo nám to euro treba? Spoločná európska mena má svojich zástancov ale i ľudí, ktorí by sa najradšej vrátili k slovenskej korune.

Odpoveď na otázku, ako vlastne euro pomohlo eurozóne, ponúka čiastočne jedna zo štúdií od spoločnosti McKinsey. Tento materiál hovorí, že euro prinieslo všetkým krajinám eurozóny dohromady až 332 miliárd eur, čo je približne 3,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) eurozóny.

Získali Gréci aj Portugalci

Áno, je to tak. Dokonca aj Grécko a Portugalsko zavedením eura získali. Ako? Nebyť eura, ekonomiky týchto krízových krajín by sa v roku 2010 prepadli ešte viac. Najviac z eura (takmer polovicu) profituje najväčšia ekonomika menovej únie – Nemecko. Najlepšie dopadli Rakúšania, ktorým sa euro v roku 2010 postaralo o prírastok produkcie na úrovni 7,8 %. Na druhom mieste skončili Fíni s prírastkom 6,7 % a trojicu uzatvára Nemecko s prídavkom produkcie na úrovni 6,4 % HDP.

Pri pohľade na túto štúdiu , je v záujme všetkých krajín eurozóny brániť svoju menovú úniu, cituje Welt šéfa spoločnosti McKinsey, Franka Matterna. Mattern tiež dodal, že krízová stratégia nemeckej kancelárky Angely Merkelovej je aj napriek kritike tou správnou cestou.

Spracované podľa informácií ariva.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Euro je dobrý projekt, ale…
Nebol a nie je pre každého.
Zvaľovať vinu za neschopnosť vlád a politikov-populistov-rozhadzovačov na EURO, je zbytočné, a márne.
Euro dnes v mnohých evokuje vinníka, a pritom nerozumejú základným princípom ekonomiky.
Sú tu spoločenstvá ľudí, ktorí patria do kategórie politicky naivných, ktorí si neuvedomujú svoj nezáujem o veci okolo nich, nielen spoločenské dianie, ale najmú politické, o to viac regionálnu politiku.
Keby bola koruna, aký by v tom bol rozdiel, rozdiel v hospodárskej kríze a stavu ekonomiky na Slovensku, ak by tam boli tí istí politici, s tým istým politickým smerovaním…?

áno bolo..ale nie tak zhurta :hypnotized: jooj ved žiadna spoločná hospodárska vláda…rozdiely viditelné volným okom a my si tam dáme jednu menu.. :quiet:

tak určite najviac získali exportne orientované krajiny, ktorým sa s rastúcim exportom nezhodnocuje mena :inlove: