Ťažký to život eura…

Euro už niekoľko mesiacov čelí veľkému tlaku. V piatok sa voči doláru dostalo na hodnotu 1,2698 USD, čo je najmenej za jeden a pol roka.

Spoločná európska mena bude oslabovať pravdepodobne aj v nasledujúcom týždni. Devízový experti tvrdia, že kurz eura môže spadnúť až ku hranici 1,20 dolárov. Pre eurozónu by to znamenalo lacný export a drahý dovoz.

V USA sú zahojení. Nemecko vŕzga!

Hospodárstvo Spojených štátov ožíva a investori teraz upriamujú všetky oči na krízu eura. “Ekonomika USA vyzerá jednoducho robustnejšie”, hovorí Stefan Rieke, devízový expert z BHF-Bank. Priam zrkadlový odraz zaznamenáva Nemecko. Ako oznámilo ministerstvo hospodárstva, priemyselná výroba Nemecka sa v novembri prepadla o 4,8 %. Strach z recesie v eurozóne, ktorí mnohí ekonómovia pociťujú je čoraz intenzívnejší.

Blízka budúcnosť je neistá! Grécko musí dostať svoj deficit pod kontrolu a Španielsko s Talianskom predať miliardové objemy vládnych dlhopisov. Nejasný je aj osud mnohých komerčných bánk, ktoré musia navýšiť svoj vlastný kapitál. Medzibankový trh zamŕza a banky ukladajú svoje prebytočnú likviditu do ECB.

„V noci, zo štvrtku na piatok uložili komerčné banky v ECB rekordných 455,3 miliárd eur“

Americký investor a špekulant, George Soros  vníma situáciu takto: „Kolaps eura by nebol katastrofou len pre Európu, ale aj pre celosvetový finančný systém“ tvrdí Soros pre indické noviny Business Line. Krízu v eurozóne vidí ako nebezpečenstvo, ktoré je väčšie ako kolaps z roku 2008.

Nemecký konzultant pre podniky, Roland Berger považuje krach eura za možný. V nedeľu v rozhovore pre nemecký Bild povedal: „Kolaps eurozóny a eura nie je vylúčený! Podľa môjho názoru je tu pravdepodobnosť 10 – 15 %“.

Podľa informácií zeit.de, mmnews.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre