Prvá skúška pre rozpočtových hriešnikov

Koncom budúceho týždňa si na finančné trhy prvýkrát v tomto roku prídu požičať jedni z najväčších „rozpočtových hriešnikov” – Taliansko a Španielsko. „Pôjde o prvú skúšku, v ktorej sa ukáže, ako situáciu vnímajú finančné trhy”, hovorí Alexander Aldinger, analytik z Commerzbank.

Podľa odhadov Commerzbank, môže španielska vláda budúci týždeň požadovať približne 6,5 miliárd eur. Bližšie podrobnosti ale budú zrejme v pondelok. V utorok budúceho týždňa príde informácia z Ríma, v ktorej sa dozvieme aký objem dlhopisov predloží v piatok Taliansko . Pri Talianoch odhaduje nemecká banka dlhopisy s objemom  7 miliárd eur.

Ešte v tento týždeň emitovali dlhopisy Francúzi, a to v objeme 8 miliárd eur. Napriek strachu o svoj rating bol požadovaný objem uspokojený, pričom úroková sadzba vzrástla len nepatrne.

Taliansko, Španielsko, Belgicko a Francúzsko si musia do konca apríla tohto roku požičať 400 miliárd eur. Vzhľadom na tak veľký objem prostriedkov hrozí nebezpečenstvo, že krajiny nenájdu dostatok veriteľov pre svoj dlh. To by pravdepodobne ešte viac rozkrútilo špirálu dlhovej krízy.

Nálada je naštrbená

Už v prvom týždni nového roka prišli správy, ktoré ochladili dôveru investorov v eurozónu. Španielsky región „Katalánia“ zamietol plány centrálnej vlády, ktoré sa týkajú kontroly rozpočtov. Madrid tiež pripúšťa, že rozpočtový deficit za minulý rok môže predstavovať viac ako 8 % hrubého domáceho produktu Španielska. To je viac, ako sa pôvodne predpokladalo. Dôkazom negatívnej nálady je aj spoločná európska mena, ktorá voči doláru vykazuje niekoľko-mesačné minimá. K devalvácií eura tiež prispievajú pozitívne správy z amerického trhu práce

Spracované podľa ftd.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

tieto aukcie nám toho môžu veľa ukázať, som zvedavý kam sa po nich vydá eurusd :sidefrown:

Aukcia sa celá neuspokojí, čiže krajiny nedostanú všetky peniaze ktoré požadujú. Eurodolár začne padať ku 1,22 eur/usd…(môj názor) :inlove:

tak určite sa teraz neoplatí chytať dno. výraznejší support sa nejak nevytvára :smug:

tak vám rozmýšľam, aj ja asi postavím do rady, keď toľko požičiavajú :rotfl: