IN makro: Na Slovensku 35,1 %-ná nezamestnanosť medzi mladými

Eurozóna: miera nezamestnanosti bezo zmeny

Miera nezamestnanosti v eurozóne ostala v novembri na 10,3 %. Vnovembri 2010 bola pritom na úrovni 10,0 %. Miera nezamestnanosti v EÚ dosiahla v novembri 9,8 %. Pred rokom bola pritom na úrovni 9,6 %. Miera nezamestnanosti sa v obidvoch prípadoch oproti októbru 2011 nezmenila.

Eurostat odhaduje, že v celej EÚ bolo v novembri 2011 23,674 milióna nezamestnaných. Z toho 16,374 milióna patrilo eurozóne. V porovnaní s novembrom 2010 sa počet nezamestnaných ľudí v EÚ zvýšil o 723 000 a v eurozóne o 587 000.

Vysoká nezamestnanosť medzi mladými

Z členských štátov bola najnižšia miera nezamestnanosti zaznamenaná v Rakúsku (4,0 %), Luxembursku a Holandsku (zhodne 4,9 %). Najvyššiu mieru nezamestnanosti majú v Španielsku (22,9 %) a Grécku (18,8 %).

V novembri 2011 bolo v EÚ nezamestnaných 5,579 milióna mladých ľudí (do 25 rokov), z toho 3,394 milióna v eurozóne. Najľahšie sa práca mladým hľadá v Nemecku (8,1 %), Rakúsku (8,3 %) a Holandsku (8,6 %). Naopak najvyššiu mieru nezamestnanosti medzi mladými ľuďmi majú v Španielsku (49,6 %), Grécku (46,6 %) a na Slovensku (35,1 %).

USA: miera nezamestnanosti klesla najnižšie od Februára 2009

Miera nezamestnanosti v USA neočakávane klesla na 8,5 %. Trh práce v decembri pridal 200 000 pracovných miest. Agentúra Bloomberg odhadovala, že trh práce v decembri získa 155 000 pracovných miest. Tiež pokleslo percento  dlhodobo nezamestnaných z celkového počtu (nezamestnaní viac ako 27 týždňov) na 42,5 % z predchádzajúcich 43,1 %.

Ukazovatele síce naznačujú určité zlepšenie celkových podmienok trhu práce, miera nezamestnanosti však ostáva naďalej vysoká.

Ivan Rubint

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Podľa mňa sa skôr ľudia nevedia presadiť alebo nechcú ( sú pohodlní ) ..
A zas nie je absolvent ako absolvent ( nie všetky školy sú dobré, viď príklad Trenčianskej- ako keby ani nemáš školu )

mali by aj maturanti trochu zmúdrieť a vyberať si školy kvalitné a v odbore ktorý má uplatnenie, tým by sa mohli tie nekvalitné a neužitočné odstrániť :rotfl:

Počuvaj a teraz si zober, žeby sa všetci nezamestnaní chceli presadiť. To si myslíš, že odrazu by vzniklo toľko pracovných miest ??? Proste zamestnavatelia maju plné kapacity a ak by sa aj začal črtať priestor na nové pracovné miesto, tak radšej vyžmýkaju nadčasmi tych čo majú ako by mali poskytnúť nové pracovné miesto.Nieje to o tom, že sa nechcú presadiť. Ja som rok nezamestnaný za ten čas som poslal 184 žiadostí z nich som bol 23x pozvaní na pohovor a nič z toho. Proste ak nemáš známosť (pri pozíciach, kde stačí maturita, aspoň základy cudzieho jazyka a aka taka prax) tak dovi dopo.Bez znamosti sa dostaneš len na pozície, kde sa vyžaduju ozaj naročne požiadavky na uchadzača, ktoré spĺňa 1 zo 100.

školy vypľúvaju absolventov o sto šesť takto to potom vyzerá :) ale taky je motivačny system…školy su platene od toho kolko maju študentov a kolko ich vyjde

nečudujem sa Španieslku a Grécku, tí majú teraz iné problém..ale Slovensko – nemecká továreň???? Je dávno zrejmé, že o mladych v SR firmy nestoja – poznáme tu uroven skolstva bez praxe a bez uplatenia.tak tak je to :(

veľký rozdiel by to nebol, podnikať si nedovolí hocikto a nájsť si dobrú prácu dnes moc nehrozí…

a to nám na Slovensku 60 % maturantov ide na VŠ, chcel by som vidieť aká by bola nezamestnanosť, keby ich išlo takých 30 %