Čo bude s EU – ropou vo vzťahu k Iránu?

Riešenie z pohľadu USA

Vláda vo Washingtone pred pár dňami uviedla do platnosti finančné sankcie, ktoré majú byť udeľované finančným inštitúciám podporujúcim iránsku centrálnu banku. „Sankcie prinútia vybrať si medzi nákupom iránskej ropy alebo zapojením sa do amerického finančného systému, ktorý je najväčší na svete.“  povedal Brian Katulis, bezpečnostný expert na centrum pre americký pokroku.

USA pracuje na vhodnej implementácii týchto sankcií, aby neuškodili jednak energetickým trhom ani spriateleným vládam, ktoré čiastočne závisia od iránskej ropy.

Riešenie z pohľadu EÚ

USA vítajú i pomoc EÚ a jej prostriedkov, ktoré zvýšia hospodársky tlak na vládu v Iráne. Európa totiž zvažuje uvaliť na Irán embargo. Najväčšími odberateľmi v rámci EÚ sú Taliansko, Španielsko a Grécko, ktoré už embargo aj odsúhlasilo.

Embargo by však pre Európsku úniu mohlo byť len ďalším problémom, o čom svedčí aj jasná odpoveď M. Kamsariho, medzinárodného riaditeľa Národnej naftárskej spoločnosti Iránu: „ Za týchto zákazníkov (krajiny EÚ, pozn. redakcie) si môžeme nájsť veľmi jednoducho náhradu.“ Irán by teda presmeroval svoje dodávky ropy do Ázie či Afriky, no aj Irán má svoju konkurenciu – napríklad susedný Afganistan nedávno predal naftové pole Číne, ktorú  uprednostnil pred západnými krajinami.

Ropa pred, dnes a po

V strede decembra kótovala cena ropy Brent ešte pod 104 dolármi. V súčasnosti sa nachádza na úrovni 113 dolárov za barel. Počas tohto týždňa narástla ceny ropy o 3, 62 %. Francúzsky Societe Générale odhaduje nárast ceny ropy počas embarga na 125 dolárov.

Podľa informácií handelsblatt.com, bloomberg.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

čo my vieme, čo sa im odohráva v tých ich hlavách, možno im ako riešenie krízy nestačí inflácia ale potrebujú ešte vojnu :struggle:

nukleárny program? zbrane hromadného ničenia? z minulosti vieme, že je to pre ľudí, ktorí ovládajú tento svet veľmi dobrá zámienka, v duchu budem veriť, že sa nenájde toho chuja, čo prvý vystrelí …