IN makro: Inflácia v eurozóne spomaľuje svoje tempo

Eurozóna: situácia v sektore služieb na 3-mesačnom maxime

PMI index sektora služieb sa v Decembri zlepšil na 48,8 bodov z predchádzajúcich 47,5. Najviac sa službám nedarilo na okraji regiónu. V Taliansku sa hodnota indexu dostala na 2-mesačné minimum, keď dosiahla 44,5. Na 3-mesačné maximum sa zlepšila nálada v Španielsku, keď tamojší index dosiahol hodnotu 42,1. Služby v Nemecku dosiahli 5-mesačné maximum 52,4. V ďalší rast služieb začali veriť aj vo Francúzsku, keď hodnota indexu dosiahla 50,3 a prekročila tým hranicu expanzie 50,0. Aj keď je nálada v službách na najlepšej úrovni za posledné tri mesiace, ešte stále ani zďaleka nedosahuje úrovne potrebné pre výraznejšie oživenie tohto sektora.

Veľká Británia: stavebný sektor rastie ale dôvera ostáva mierna

Údaje za December signalizujú solídny rast v sektore stavebníctva. PMI index sektora služieb vykázal v Decembri 53,2 bodov, ktorým predchádzalo 52,3 bodov dosiahnutých v Novembri. Stavebný sektor rastie už 12 mesiacov v rade, teda vykazuje hodnoty väčšie ako 50,0. Lepšia situácia v stavebníctve by mohla pomôcť vyhnúť sa kontrakcii tamojšieho HDP. Avšak lepší obraz o HDP nám bude môcť poskytnúť PMI sektora služieb zverejnený vo štvrtok.

Eurozóna: inflácia spomalila svoje tempo

Inflácia v Decembri spomalila svoje tempo na 2,8 % z rekordných 3,0 % dosahovaných počas predchádzajúcich troch mesiacov. Do budúcnosti je pravdepodobný ďalší pokles inflácie, ktorý môže umožniť ECB znížiť úrokové sadzby. ECB znížila úrokové sadzby naposledy 8. Decembra na historické minimum 1 %. Ekonómovia veria, že spomalenie inflácie bude viesť k ďalšiemu zníženiu úrokových sadzieb a tým k podporeniu spomaľujúcej sa ekonomiky.

USA: továrenské objednávky na 4-mesačnom maxime

Objem továrenských objednávok vzrástol v Novembri medzimesačne o 1,8 %. K tomuto nárastu pomohol najmä vyšší dopyt po autách a lietadlách. Na druhej strane, najviac poklesol dopyt po počítačoch a elektronike. Odhad rastu továrenských objednávok sa pohyboval na úrovni 2,0 %. Čísla z celého sveta ukazujú, že výrobný sektor odoláva európskej dlhovej kríze. Výroba v Indii rástla najrýchlejším tempom za posledných šesť mesiacov a v Číne vzrástla viac ako sa odhadovalo.

Ivan Rubint

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre