IN: Investovanie do vína sa stáva pre čínskych investorov trendom

Čínski investori vyhľadajú čoraz častejšie alternatívne investičné príležitosti. Ako nedávno ukázali štúdie, pre určité spoločenské vrstvy v Číne sa stávajú populárnymi investície do diamantov ponovom rastie záujem aj o investovanie peňazí do vína a vecí s ním súvisiacich.

“Vínnym korytom pretekajú milióny čínskych juanov”

V poslednom čase sa pozoruje nárast súkromných vínnych pivníc stavaných v Číne. Bohatí Číňania totiž investovanie do vína vidia ako vhodný diverzifikačný prostriedok a zároveň aj koníček, ktorý sa stáva v niektorých oblastiach Číny veľkým trendom. Tým sa investovanie do vína v Číne stáva populárnejším ako kedykoľvek predtým.

Bez veľkých problémov si dajú vybudovať v suteréne pod domom vlastnú pivnicu s udržiavanou teplotou a regulovanou vlhkosťou vzduchu. Za takúto stavbu a použité technológie sú ochotní zaplatiť aj milión čínskych juanov (cca 122 tisíc eur). Takto investované peniaze nevyjadrujú len akýsi znak vysokého postavenia v spoločnosti, ale u investorov vyvolávajú skutočný záujem o vkus či históriu vín.

“Číne víno chutí”

Povedomie čínskych investorov ohľadne investovania do vína pozdvihla rozhodne i medzinárodná konferencia z minulého roka Winefuture Hong Kong 2011, kde sa zišli svetoví odborníci na víno.

Mnohí čínski investori či obchodníci si obľúbili víno aj vďaka „Šanghajskej medzinárodnej výmene vín“ (Shanghai International Wine Exchange – SIWE), ktorá funguje na internetovej platforme od leta roku 2011 a predstavuje akýsi most medzi rôznymi vinárskymi regiónmi z celého sveta. China Daily uvádza, že do tohto obchodovania sa zapája vyše 590 000 Číňanov, ktorých disponibilná hodnota prevyšuje desiatku miliónov čínskych juanov (vyše 1, 2 milióna eur). Najobľúbenejším vínom na SIWE sa stalo víno Chateau Lafite – Rothschild, ktoré predstavuje zhruba 30 % zo všetkých obchodovaných vín.

Sila čínskej ekonomiky je nepopierateľná, na čo poukazuje i aktuálna a odhadovaná pozícia Číny v rebríčku najlepších ekonomík sveta oproti iným vyspelým krajinám.

Peter Pilch

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

..ak zainvestujem do vína tak sa budem spoliehať na čínsky dopyt. Čínania na zdravie :)