Investori teraz o platinu nestoja

Až 80 % všetkých manželstiev v Amerike túži po prsteňoch z platiny. S výsledkom prišlo združenie „Platinum Guild Internenational“ z USA, ktoré ho publikovalo na svojej webovej stránke pre biele zlato.

Napriek tomu, platina teraz nie je investormi príliš žiaduca. Od začiatku roka stratila 23 percent. Vo štvrtok dosiahla hodnotu 1349 dolárov/trojskú uncu, čo predstavuje dvojročné minimum tohto kovu. Vzácnejšia platina je o 200 dolárov lacnejšia ako jej zlatý náprotivok. Ešte v júli to bolo naopak.

Dôvody poklesu ceny 

Prečo cena platiny „krváca? Dopyt po tomto kove neurčujú “mladý zaľúbenci”, ale priemysel. Približne 40 percent svetovej produkcie pripadá na výrobu katalyzátorov pre osobné a nákladné automobily. Ďalších 24 percent vstrebávajú iné druhy priemyslu, ako výroba plochých obrazoviek a sklenených vlákien. 30 percent produkcie sa transformuje na šperky. Spomalenie svetového hospodárstva tak zanechá výrazné stopy  na hodnote platiny. Pesimistický výhľad amerického FED-u, zhoršené dáta z Číny a bublajúca dlhová kríza v EÚ spôsobujú, že drahé kovy strácajú na cene.

Slušný konkurent

Platinu dokáže v priemysle vymeniť iný kov, paládium. Do katalyzátorov sa rovnako dobre hodí ako platina, predovšetkým pre benzínové motory. Jeho cena je 630 dolárov/uncu, čiže o polovicu menej ako cena platiny. Pre dieslové katalyzátory je platina stále dôležitá, avšak čoraz častejšie sa mieša s paládiom.

Spracované podľa informácií ftd.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre