Brazílska ekonomika predstihla Veľkú Britániu

Brazília predstihla Veľkú Britániu a je už šiestou najväčšou ekonomikou. Hovorí o tom výskum CEBR. Centrum pre ekonomický a obchodný výskum (CEBR) oznámilo, že ich najnovší výskum svetového hospodárstva ukázal, že ázijské krajiny stúpajú hore a tie európske naopak padajú nadol.

CEBR ďalej predpovedá, že ekonomika Veľkej Británie predstihne Francúzsko do roku 2016. V správe sa taktiež uvádza, že ekonomika eurozóny klesne v roku 2012 o 0,6 percenta v prípade ak euro problém bude vyriešený a o 2 percentá v prípade, že nie.

Generálny riaditeľ CEBR Douglas McWilliams pre BBC uviedol: „Myslím, že súčasťou veľkých ekonomických zmien, je nie len presun dôležitosti od západu na východ, ale tak isto presun ku krajinám, ktoré produkujú dôležité komodity, ako sú potraviny, energie a podobne. Tí sú na tom veľmi dobre a postupne stúpajú v ekonomických tabuľkách.„

Brazílska ekonomika rástla v minulom roku o 7,5 percenta, avšak vláda znížila odhad rastu pre aktuálny rok 2011 na 3,5 percenta po tom, čo sa ekonomika v treťom štvrťroku zasekla. Analytici to dávajú za vinu vysokým úrokovým sadzbám v krajine a zhoršujúcej sa situácii v eurozóne.

Aj keď Brazília v súčasnosti do Číny viac vyváža ako z nej dováža, brazílsky výrobcovia sa sťažujú, že ich odvetvia sú ovplyvnené lacným masovo vyrábaným tovarom z ázijského obra.

CEBR tiež informovala, že Rusko sa posunulo v rebríčku o jednu priečku nahor na deviate miesto v roku 2011 a predpovedá postup až na štvrtú priečku v roku 2020. Výskum tiež hovorí o tom, že India, ktorá je v roku 2011 desiata najväčšia ekonomika sveta sa do roku 2020 dostane už na piate miesto. Nemecko sa má prepadnúť zo štvrtého miesta v tomto roku na siedme v 2020, Veľká Británia zo siedmeho na ôsme a Francúzsko z piateho na deviate miesto.

Podľa informácii bbc.co.uk

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

pravdepodobne na to Rusko má, len veľmi neverím rastu postavenému na komoditách, chcelo by to ešte nejakú tú pridanú hodnotu

Nie ze by som Rusku neverila. Je to skôr pre mňa velkym prekvapením.Myslím si ze maju na to vysvihnut sa z 9. miesta. Ale je pravda, ze konkurencia je velká

Zeby to tak Rusi potiahli? Rok 2020 a Rusko 4. najvacsia ekonomika.Pre mňa ostáva brilinatom India.