Cena uránu sa stále spamätáva z nešťastia vo Fukushime

Trh s úranom je stále na vážkach, a to napriek tomu, že je už 9 mesiacov po prírodnej katastrofe spojenej s jadrovou elektrárňou vo Fukushime.

Prieskum tohto trhu vyhodnocuje situáciu skôr negatívne, čoho dôsledkom je i oneskorený záujem o akcie spoločností zaoberajúce sa ťažbou uránu či jeho obchodovaním.

Nukleárna energetika bola v Japonsku veľmi kritizovaná, čo sa odzrkadlilo i na trhu s uránom. Podľa spoločností TradeTech a Ux Consulting, ktoré sa zaoberajú prípravou cenového indexu uránu,  zaznamenala spoločnosť Global X Uranium ETF (URA), ako zástupca tohto sektoru, pokles za tento rok o viac než 58 % na hodnotu 8,56 USD za libru zatiaľ čo priamo cena uránu spadla zo 75 USD na zhruba 52 USD za libru.

Predpokladaný pokles dopytu uránu o 9 % do roku 2025 môže medzera medzi potenciálnym dopytom a ponukou podporiť cenu uránu, konštatuje TradeTech. K tomuto poklesu prispeje predovšetkým postupné vzdávanie sa jadrovej energie v Nemecku, Švajčiarsku či Taliansku.

Prezident TradeTech Trevi Klingbiel sa k tejto situácii vyjadruje slovami: “Aj keď kríza vo Fukushime je jasnou prekážkou pre jadrový priemysel, zo zreteľa by sa mala strácať skutočnosť, že celkový trend dopytu rastie, z veľkej časti na predpokladanom raste jadrovej energie v Číne a ďalších krajín po celom svete”.

Spoločnosti uránového priemyslu dúfajú  v pozitívny dlhodobý  trend vývoja cien. Medzi Top spoločnosti tejto sféry patrí rozhodne spomínaná URA, Uranium Energy Corp, USEC a hlavne najväčší svetový producent uránu Cameco. V krátkodom horizonte je situácia však stále neradostná.

Podľa informácií forbes.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre