IN makro: Zverejnené dáta posledných hodín

V posledných dňoch sme svedkami zvyšujúceho sa napätia ohľadom dlhovej krízy. S akou mierou sa dlhová kríza odráža na makroekonomických údajoch? Prinášame Vám tie najdôležitejšie makroekonomické udalosti posledných hodín.

Môžeme začať:

Nemecko: pokračujúci rastúci trend spotrebiteľskej dôvery

Spotrebiteľská dôvera pokračuje v raste tretí mesiac za sebou, keď v novembri dosiahla úroveň 5,6 bodu (prognóza: 5,2). Počas predchádzajúceho mesiaca dosiahla spotrebiteľská dôvera 5,4 bodu. K rastu spotrebiteľskej klímy pomáhajú najmä lepšie údaje o zamestnanosti a príjmoch. Avšak väčší rast dôvery brzdí zhoršujúca sa dlhová kríza.

USA: výrazné zlepšenie spotrebiteľskej dôvery

Index spotrebiteľskej dôvery, ktorý v októbri poklesol na 40,9 bodu teraz činí 56,0 bodov. Index, ktorý hodnotí súčasnú situáciu sa zlepšil na 38,3 z predošlých 27,1. Index, ktorý zachytáva očakávania vzrástol na 67,8 z 50,0. Dôvera sa dostala na úroveň, ktorú sme mohli naposledy vidieť v júli 2011. Spotrebitelia sa zdajú byť so vstupom do prázdnin v lepšej nálade.

USA: predaj nových domov nedosiahol očakávania

Počas októbra sa v USA predalo 307 000 nových domov, pričom ekonómovia odhadovali, že predaj dosiahne 313 000. V priebehu septembra bolo predaných 303 000 domov (revidované z 313 000). Predaj nových domov je jedným z hlavných ukazovateľov ekonomického zdravia, pretože pri predaji sa spúšťa rozsiahly domino efekt. Napríklad nakúpenie nábytku, zariadenia, poskytnutie hypotéky atď.

Veľká Británia: prekvapivý rast cien domov

Ceny domov v novembri pokračovali v raste. Priemerná cena vzrástla oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,4 % na 165 798 libier. Medziročne sa zvýšili ceny domov o 1,6 %. Schválené ale ešte nezrealizované hypotéky pre kúpu domu dosiahli najvyššiu úroveň za posledné dva roky. Bank of England povedala, že v októbri bolo schválených 52 743, pričom mesiac predtým 51 193 hypoték. Zvýšenie počtu hypoték nasvedčuje, že predaj domov sa môže v nasledujúcich mesiacoch ešte zvýšiť.

Ivan Rubint

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať