Ponúkne MMF Taliansku 600 miliárd eur?

Finančnými trhmi koluje správa, že Medzinárodný menový fond (MMF) ponúkne Taliansku 400 až 600 miliárd eur.

Tieto financie majú dať talianskemu premiérovi čas nariadiť dostatočné reformy slúžiace k obnoveniu slabnúcej dôvery voči tejto zadlženej krajine.
Uviedol to v nedeľu taliansky denník La Stampa s odvolaním sa na zdroje z MMF.

“Taliansky balíček” sa bude skladať z úverov s úrokovou sadzbou 4 – 5 percent v porovnaní so 7 – 8 percentami z poslednej aukcie talianskych dlhopisov.

La Stampa tiež píše, že zhoršujúca sa európska dlhová kríza vytvára zvýšený tlak na dlhopisy. Mohli sme to vidieť aj pri neúspešnej nemeckej aukcii dlhopisov. To MMF len utvrdzuje v presvedčení, že Taliansko je krajina ktorá naliehavo potrebuje podporu, aby sa predišlo rozpadu eura.

Monti predloží svoje reformy 5. decembra.

MMF poprel rozhovory s Talianskom

Medzinárodný menový fond poprel, že vedie rozhovory s Talianskom o finančnej pomoci. “Nie sú žiadne rokovania s talianskymi orgánmi o programe financovania,” uviedol zdroj z MMF.

Taliansko potrebuje v budúcom roku refinancovať asi 400 miliárd eur. Jeho 1,9 biliónový dlh a nízke tempo rastu v posledných týždňoch strašia trhy.

Medzitým mala správa z talianskeho denníka La Stampa ďalekosiahly vlyv na finančné trhy. Povzbudený novinou, v pondelkovom obchodovaní posilovali ázijské trhy a euro. Tokio sa zdviho o 1,56 percent, Soul až 2,19 percent a Sydney vyskočilo o 1,85 percent.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať