FOREX: Švajčiarsky frank čaká ďalšie oslabenie

Národná banka Švajčiarska (SNB) chce aj naďalej pokračovať v oslabovaní švajčiarskeho franku. “Národnú menu vidíme stále na vysokej úrovni, povedal jeden z hlavných predstaviteľom centrálnej banky, Thomas Jordan.

Ekonomika Švajčiarska sa dostáva do ťažkej fázy, kde ju čaká veľmi nízky, prípadne žiadny rast”, dodal Jordan. Vysoký menový kurz robí švajčiarske produkty drahšie a tým aj menej konkurencieschopné. Je tak samozrejmé, že v čase globálneho spomaľovania by švajčiarska ekonomika tratila.

Približne pred tromi mesiacmi stanovila centrálna banka vo Švajčiarsku spodnú hranicu franku k euru a to na 1,20 (pozri viac)

Švajčiarska politická strana sociálnych demokratov pred niekoľkými dňami apelovala na centrálnu banku, aby pritlačila na oslabovanie meny. Podľa tejto strany je spravodlivá úroveň 1,40 – 1,45 frankov za euro. K oslabovaniu národnej meny vyzýva aj prezident Švajčiarskeho zväzu priemyselníkov, Hans Hess. Obáva sa, že ak sa budúci rok nedostane frank na úroveň 1,23 CHF/EUR, hrozí prepúšťanie firiem.

Podľa informácií handelsblatt.com 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať