Prezident ECB Draghi žiada rýchle kroky

Nový prezident Európskej centrálnej banky (ECB), Mário Draghi vyzval k „urgentným akciám“ pre implementáciu nového záchranného fondu Eurozóny.

Jeho komentár prišiel potom ako taliansky parlament vyslovil súhlas s novou vládou, ktorú bude viesť ekonóm Mario Monti.

Nová grécka vláda tiež zverejnila plán rozpočtu na rok 2012. Po búrlivom týždni, prišlo na trhoch k jeho opatrnému zakončeniu a na hlavných akciových indexoch sme videli zmiešané obchodovanie. Dlhopisové trhy, ktoré stanovujú náklady na pôžičky pre vlády boli tiež pokojnejšie a úrok z talianskeho a španielskeho štátneho dlhu mierne klesol.

Vo svojom prejave vo Frankfurte nad Mohanom Draghi vyjadril netrpezlivosť nad nedostatočným pokrokom európskych vodcov. „Kde je realizácia týchto dlhodobých rozhodnutí? Nemali by sme už dlhšie čakať,“ povedal v piatok na Európskej bankovej konferencii.

Vo svojom prejave tiež uviedol, že hlavnou úlohou ECB zostáva zaistiť dlhodobo nízku infláciu. „Dôveryhodnosť znamená, že naša menová politika je úspešná v ukotvení inflačných očakávaní v strednodobom a dlhodobom horizonte,” uviedol. Vyzval vlády, aby plnili svoju úlohu pri riešení dlhovej krízy cez „pevné verejné financie a štrukturálne reformy“, ako aj reformy toho ako Eurozóna funguje. Investori a ECB očakávajú informácie o tom, akým spôsobom bude realizované navýšenie Európskeho fondu finančnej stability na 1 bilión eur.

Mnohý analytici sa domnievajú, že k zastaveniu nákazy v Eurozóne by mala prispieť tiež ECB ako „veriteľ poslednej inštancie“ a zaviazať sa k nákupu neobmedzeného množstva talianskych a španielskych dlhopisov, miesto obmedzených intervencii, ktoré boli vykonávané doteraz.

Zdroj: bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať