India sa bije s infláciou

Centrálna banka v Indii opäť zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu, a to o 25 bázických bodov na 8,5 %. Dôvodom tohto rozhodnutia je vysoká miera inflácie, ktorá sa už 10 mesiacov drží nad úrovňou 9 %.

Zároveň sa centrálna banka nechala počuť, že ďalšie zvyšovanie (pri nasledujúcom zasadnutí úrokového výboru) už nie je potrebné. Od decembra počíta s výrazným poklesom inflačných údajov, pričom oslabuje už aj konjunktúra. Banka však zostáva ostražitá. Prekročenie plánovaného deficitu centrálnej vlády na úrovni 4,6 % HDP by opäť zvýšilo inflačný tlak.

Lesk v očiach akcií

Aj indický akciový trh sa v poslednom týždni v dôsledku medzinárodného vývoja výrazne zotavil. Dodatočným impulzom pre rast boli vyhliadky na koniec zvyšovania úrokových sadzieb v tomto cykle. Vývoj medzinárodného hospodárstva a kapitálových trhov však zatiaľ hovorí v neprospech trvalého obratu trendu. To platí aj pre väčšinu mien rýchlo sa rozvíjajúcich krajín vrátane indickej rupie. Ak sa nezvýši ochota investorov riskovať, potenciál na vzostup pravdepodobne tiež zostane relatívne nízky.

Zdroj: rcm-international.com 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať