Ropný impulz pre akciový trh v Rusku

Ruský akciový trh sa po výrazných stratách predchádzajúcich mesiacov zotavil. Podľa indexu MICEX vzrástol za október o približne 10 %.

Z rastúcej ceny ropy profitovali najmä ropné a plynárenské akcie. Očakávania vyšších dodávok do Číny podporili kurzy prevádzkovateľov ropovodov. Obrat v kurzovom vývoji zaznamenávajú aj surovinové akcie, ťažobné spoločnosti a producenti ocele, ako aj bankové akcie.

Nezamestnanosť v Rusku klesá

Zotavovanie ruského hospodárstva ďalej stráca dynamiku a priemyselná výroba sa opäť oslabila. Vyhliadky pre súkromnú spotrebu sú však momentálne (ešte) pozitívne: Nezamestnanosť v Rusku dlhodobo klesá, maloobchodné obraty sú robustné a reálne mzdy vykazujú stabilný nárast. Veľkou neznámou pre Rusko zostáva v súvislosti s rozpočtovým vývojom vývoj ceny ropy.

Cena ropy v mesiaci október výrazne stúpla – domáci rubeľ sa v dôsledku toho zhodnotil voči menovému košu EUR-USD a v medzimesačnom porovnaní bol jednou z najsilnejších mien. V tomto prostredí vzrástli aj kurzy ruských dlhopisov. Výnosy v októbri relatívne výrazne klesli.

Zdroj: rcm-international.com

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať