Skôr než začneme investovať do starožitností

Investovanie do starožitností nepredstavuje len nákup starých vecí. Úspech spočíva v rozpoznaní skutočnej hodnoty.

V dlhodobom meradle môže byť i takáto forma investície výnosnou záležitosťou. Dôležité je však zvoliť si tú správnu investičnú stratégiu, ktorá bude založená na hlavných pilieroch, akými sú vzdelávanie, prehodnotenie vlastného majetku, nákup toho, čo sa vám páči a napokon hľadanie dobrého predajcu starožitností.

Ak chcete byť úspešný na tomto trhu, na začiatok je potrebné stráviť istý čas získavaním kľúčových informácií, či už to bude našim zdrojom kniha, časopis, dôveryhodný internetový portál alebo odborník na túto oblasť. Musíte zistiť, ako funguje tento trh, čo je v súčasnosti populárne až napokon potrebujete zistiť do akej miery už máte o tom všetkom istý prehľad.  Viete, kam sa za starožitnosťami vybrať a ktorých kúpe plne dôverujete alebo naopak akým sa treba vyhnúť.

Pre začiatok je vhodné hľadať starožitnosti práve u vás doma. Možno o tom ani sami neviete a ste majiteľom viacerých vzácnych kúskov. Niekedy sa stačí  dobre poobzerať v podkroví a keď niečo z toho vo vás vzbudí dojem starožitnosti, neváhajte si ísť zistiť jeho hodnotu, najlepšie vo viacerých starožitníctvach alebo u odborného znalca.

Kupujte to, čo sa vám páči. Držte sa svojej investičnej stratégie, skúste sa špecializovať na istý typ starožitností. Teda také, ktoré sú vášmu srdcu ale i rozumu najbližšie. Ak sa chystáte v tomto odvetví dosahovať zisk, odporúča sa nájsť si seriózneho starožitníka, ktorý by bol ochotný poskytnúť vám pomoc a rady pri oceňovaní starožitníckych predmetov. Dôležité je vytvorenie si dobrých vzťahov s takýmito ľuďmi, ktorí pre vás budú nakupovať vami preferovaný typ starožitníctva a tým vám ušetria kopu času a energie.

Kam za starožitnosťami

Obchody so starožitníctvom – za najväčšiu výhodu môžeme považovať, že tieto starožitnosti sú väčšinou certifikované, teda majú určitú vypovedaciu hodnotu o ich hodnote a nájdete tu široký výber predmetov.

Aukčné domy –predaj starožitností na aukcii predstavuje predaj za najvyššiu ponuku. Ide o najdrahší variant zaobstarania si hodnotného starého kúsku. Nevýhodou je predaj v dynamickom prostredí, kedy veľakrát dochádza k situáciám poukazujúcim na skutočnosť, že investor zaplatí oveľa viac ako je hodnota vydraženého predmetu.

Blší trh – pomenovanie takéhoto trhu je snáď všetkým známe. Hovoríme teda o jednej z najlacnejších možností avšak ponúkané starožitnosti obvykle nestoja za investíciu. Vo vzťahu k takémuto trhu hovorme o nízkej dôveryhodnosti informácií o hodnote, ktoré nám poskytuje predajca.

Zdroj: finweb.com

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre