Volkswagenu sa v USA opäť darí. Bratislavský závod spustil výrobu nových modelov.

VW je v USA opäť na vzostupe. Americká divízia by mohla pokoriť do konca roka hranicu 300 000 predaných vozidiel.
Dôvodom nárastu predaja je úspešné zavedenie nových modelov áut, a to  aj vďaka oživeniu legendárneho VW Beetle tzv. chrobáka, alebo nového modelu NSM.

Rozšírenie produkcie a pôsobnosti na americkom trhu sa začína VW vyplácať. „ Naše distribučné spoločnosti Volkswagenu po celej Amerike by predajom našich áut už tento rok mali docieliť zisk. Do roku 2013 chceme aby bol spoločný podnik ziskový na úrovni divízie v USA. Zatiaľ sme na dobrej ceste“, povedal Christian Klingler popredný člen predstavenstva VW na návšteve v New Yorku.

Volkswagen udáva v USA poslednú dobu značne rýchle tempo. Predaj značky VW v októbri raketovo stúpol o 24 percent na číslo 263 500 vozidiel. Na konci roka by to malo byť 300 000 kusov. „Dokonca je tu možnosť, že prekonáme naše stanovené ciele,“ povedal Klingler. „ V uplynulých 14 mesiacov sme uvádzali  na trh úspešný model  Jetta, taktiež úspešne sa uviedol na trh  aj americký model Passat a Beetle.“  Taktiež dcérskej spoločnosti VW – Audi by sa v malo  konečne mimoriadne dariť.

Pre stále viac rozšírený a obľúbený americký model Passat, ktorý je v USA ponúkaný za 20 000 s DPH by mal Volkswagen postaviť dokonca svoj vlastný závod v Chattanooga v štáte Tennessee za viac ako 1 miliardu dolárov. Problémom niektorých  predchádzajúcich modelov bolo hlavne to, že sa museli dovážať,  ešte zo závodu v nemeckom Emdene.  Obľubené modely Jetta a Beetle pochádzajú napr. zo závodu z Mexika.  „ Je rozdiel, či sa modely áut vyrabájú v danej krajine alebo nie“, povedal Klingler. „Ďalším dôvodom na predošlé straty boli tiež aj menové výkyvy. Teraz sme však  viac nezávislejší a samostatnejší.“

Nové modely na Slovensku už pripravujú vniknutie na trh

Pred pár dňami taktiež spustil bratislavský závod  výrobu nových typov vozidiel radu New Small Family. Táto výroba bude prebiehať zatiaľ v dvoch zmenách. Po prijatí nových zamestnancov by sa mohla spustiť do konca roka aj tretia zmena výroby New Small Family. Ďalšie nábory zamestnancov  prebiehajú už od augusta. Tie sa týkajú modelov Škoda Citigo a Seat Mii, ale predovšetkým dlho očakávaného  Volkswagenu UP, ktorý by sa mal dostať na trh už o mesiac.  Napriek tomu, že do uvedenia na trh chýba ešte nejaký ten deň, neustále zbiera ocenenia v zahraničí, napr. Zlatý volant od prestížneho nemeckého denníka Bild.

Ďalšou investíciou VW vo výške 90 mil. eur a zároveň vytvorenie nových 100 pracovných miest predstavuje výstavba novej lisovne, na ktorej sa pracuje už mesiac. Táto  lisovňa by mala byť jednou z najmodernejších  v Európe, aj vďaka najkvalitnejším lisom v automobilovom priemysle strednej a východnej Európe.

Zdroj: Handelsblatt.de,  VW.sk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať