Prípad „mini-Lehmanu“ podnecuje reguláciu

Americký derivátový obchodník, spoločnosť MF Global Holdings Ltd. požiadala minulý týždeň v pondelok (31.10.2011) podľa kapitoly 11 amerického konkurzného zákonníka o ochranu pred veriteľmi. Hlavnou príčinou tejto negatívnej situácie amerického obchodníka sú vraj chybné špekulácie v európskom dlhu. Po oznámení insolventnosti si akcie MF Global Holdings odpísali približne 3/4 zo svojej hodnoty. Verejnosť sa obáva a žiada prísnejšiu reguláciu derivátového trhu či kontrolu obchodovania bánk na vlastný účet.

Americký obchodník s cennými papiermi už plánuje prepustiť všetkých zamestnancov.V súvislosti s konkurzným súdom tak prepustí  všetkých cca 1000 pracovníkov. Derivátový broker si už vyslúžil vlastnú prezývku. Čoraz častejšie sa v amerických médiách o MF Global hovorí ako o “mini-Lehmane”. Totiž aj pri Lehman Brothers boli v hre veľké derivátové pozície, pričom veľká časť z nich bola obchodovaná mimo burzu. Samozrejme, pád investičnej banky Lehman Brothers bol väčšieho kalibru. Avšak ani insolventnosť MF Global (7. najväčší bankrot v USA) nezostala bez povšimnutia a finančné trhy po tejto správe sršali stratami.

Vzhľadom na bankrot amerického ochodníka sa do popredia čoraz viac dostávajú témy súvisiace s reguláciou a transparentnosťou finančných trhov. Z tohto dôvodu bol bankrot amerického brokera MF Global doslova “chuťovkou” pre tých, ktorí požadujú prísnejšiu reguláciu derivátových obchodov. Zostrilo sa tiež postavenie tých, ktorí požadujú väčšiu kontrolu nad bankami a ich obchodovaním na vlastný účet. Práve angažovanosť s vlastnými prostriedkami v európskom dlhu vo výške 6,3 miliárd USD spôsobil pád MF Global Holding.

Jon Corzine, ktorý viedol MF Global mal na Wall Street imidž dokonalého obchodníka: Rýchly rast, a priateľ s rizikom. Kedysi šéf americkej Goldman Sachs chcel MF Global pretvoriť na investičnú banku a uzatvárať obchody na vlastný účet.

Podľa informácií ftd.de; ariva.de

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať