Austrália: Pridaných ďalších 10 100 pracovných miest

Pracovné miesta v Austrálií pribúdajú už druhý mesiac v rade. Výrazne k tomu prispievajú najmä energetické spoločnosti, ktoré naďalej prijímajú ďalších pracovníkov.

Počet zamestnaných osôb vzrástol v októbri o 10 100. Po revidovaní bol za september zaznamenaný rast o 22 500 pracovných miest. Uviedol to vo štvrtok štatistický úrad v Sydney. Miera nezamestnanosti klesla počas októbra na 5,2 %, zo septembrových 5,3 %.

Vidieť najmä rozdiely medzi dvoma najväčšími štátmi Austrálie. Queensland pridal 17 900 pracovníkov, pričom Západná Austrália prišla o 8 200 zamestnancov.

Celoštátny trh práce môže ale profitovať zo zníženej národnej referenčnej úrokovej sadzby. Práve tú minulý týždeň znížila centrálna banka na 4,5 %, z predchádzajúcich 4,75 %. Je pravdepodobné, že centrálna banka zníži úrokovú mieru opäť v decembri.

Dnešná správa tiež ukázala 20 000-ový nárast pracovných miest na plný úväzok, pričom počet pracovných miest na čiastočný úväzok klesol o 9900.

Austrálske energetické spoločnosti naďalej oznamujú prijímanie tisícok ďalších pracovníkov. Pomáha im v tom najmä zvýšený dopyt Číny a Indie po mineráloch a energii.

Podľa informácií bloomberg.com; forexfactory.com

 

 

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať