IN: aktualizované: Vláda nezískala dôveru. Euroval Slovensko neschválilo !

Oči celej Európy sa dnes upierali na Slovensko.

Po tom ako rozšírenie právomocí Európskeho fondu finančnej stability schválila v pondelok ako predposledná 16. krajina eurozóny Malta, sme zostali posledný, kto môže zablokovať celú Eurozónu. A práve to sa aj stalo. Za dôveru vláde hlasovalo len 55 poslancov. Vláda tak nezískala dôveru a rozšírenie Eurovalu nebolo schválené.

A o čo vlastne išlo v nových právomociach Eurovalu? Najmä o zvýšenie fondu na 780 miliárd eur a rozšírenie právomoci na pomoc krajinám Eurozóny a tiež bankám, aby bolo možné nakupovať dlhopisy problematických vlád na voľnom trhu. A práve dnes sa o rozšírení rozhodovalo aj na Slovensku. So schválením to však už od začiatku dňa vôbec nevyzeralo ružovo. Slovenská premiérka Iveta Radičová v utorok ráno rozhodla, že spojí hlasovanie o Eurovale s hlasovaním o dôvere vláde. Ani tento krok však nepresvedčil odporcov rozšírenia právomoci Eurovalu z vnútra koalície, aby zaň zahlasovali. Poslanci SaS aj Obyčajných ľudí od začiatku vyhlasovali, že sa na hlasovaní nezúčastnia. Keďže zahlasovať v tejto situácii odmietli aj poslanci SMERu, všetko sa schyľovalo k tomu, že rozšírenie Eurovalu schválené nebude a vláda na Slovensku padne.

V reakcii na takýto predpokladaný vývoj oslabovalo euro i európske akciové indexy. Zdá sa tak, že aj tak malá krajina ako je Slovensko dnes výrazné ovplyvnilo celú Eurozónu. To, že táto téma je veľmi dôležitá pre celú Európu značí aj to, že o slovenskom schvaľovaní Eurovalu písali takmer všetky významné denníky v Európe a informovali zahraničné média.

Martin Kiaba

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať