Poľský priemysel spomaľuje

Poľské hospodárstvo je naďalej najdynamickejšie v regióne. Významnými motormi rastu v 2. kvartáli boli investície, ako aj robustný domáci dopyt. Na klesajúcej priemyselnej výrobe však badať spomaľovanie, pozitívna dynamika posledných mesiacov sa viditeľne stráca.

Inflácia opäť pozitívne prekvapila a v medzimesačnom porovnaní klesla – vo všeobecnosti sa očakávalo jej opätovné zvýšenie. Centrálna banka ponechala hlavnú úrokovú sadzbu v súlade s očakávaniami nezmenenú a ani v septembri sa neočakáva zmena úrokových sadzieb. Kurzy poľských štátnych dlhopisov si v auguste prilepšili, výrazné oslabenie zlotého však investorom účtujúcim v eurách prinieslo celkovo negatívnu výkonnosť.

Poľský akciový index WIG v auguste klesol o približne 10,5 %. Slabé boli akcie banských spoločností, ako aj mnohých dodávateľov energie. Oproti európskemu trendu si bankové akcie počínali dobre. Okrem lepších očakávaní v súvislosti s infláciou a úrokovými sadzbami kurzy podporili predovšetkým kvartálne výsledky, ktoré boli lepšie, ako sa očakávalo.

Zdroj: rcm-international.com 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať