Navýši India úrokové sadzby?

Indická centrálna banka bude mať 16. septembra svoje ďalšie pravidelné zasadnutie a trh prevažne očakáva ďalšie (a nateraz posledné) zvýšenie úrokových sadzieb.

Vonkoncom si však dokážeme predstaviť, že strážcovia meny si takýto krok vzhľadom na zhoršenú globálnu hospodársku situáciu odpustia a ešte počkajú. India by v období 2011/2012 mohla dosiahnuť rast na úrovni 7,5 – 8 % a je oveľa menej závislá od hospodárskeho vývoja v USA alebo v Európe, ako väčšina iných rýchlo sa rozvíjajúcich trhov.

Rast indického hospodárstva je pre skôr nižší podiel vývozu a vysoký domáci dopyt menej závislý od medzinárodného vývoja. Globálne hospodárske oslabenie by mohlo mať väčší a pozitívnejší efekt na indickú infláciu, ktorá sa doposiaľ tvrdohlavo drží na vysokej úrovni okolo 9 %. Obrat trendu smerom nadol však už pravdepodobne nastal a pokles inflácie by sa mal do konca roka zrýchliť. To by vo štvrtom kvartáli malo podporiť aj akciový trh, ktorý sa v auguste v súlade s celosvetovým trendom prepadol o takmer 9 %.

Zdroj: rcm-international.com 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať