Barroso chce eurobondy

Hlavný predstaviteľ európskej komisie, José Manuel Barroso nalieha na zavedenie takzvaných EURO-bondov. Vyjadril sa tak dnes v európskom parlamente v Štrasburgu.

“Niektoré z návrhov by sa mohli presadiť bez zmien v zmluvách, pre iné sú zmeny nevyhnutné”, hovorí Barroso. Samozrejme, zavedenie je možné len so súhlasom všetkých členských štátov. Spoločné európske dlhopisy by znamenali vyššie úroky z dlhu pre Nemecko. Naopak, krajiny ako Grécko, Portugalsko či Taliansko by na eurobondoch získali, nakoľko by si požičiavali lacnejšie.

Európska komisia nalieha na zavedenie eurobondov už dlhšiu dobu. “Samozrejme, nebude to zázračné riešenie pre problémy, ktorým čelíme”, tvrdí Barroso. Proti spoločným dlhovým papierom sa zatiaľ najviac vzpiera Nemecko a Francúzsko. Barosso tiež dodáva, že je potrebná hlbšia integrácia hospodárskej politiky členských krajín.

So šéfom eurokomisie sa stožňuje aj Guy Verhofstadt, predstaviteľ liberálov v európskom parlamente: „Potrebujeme spoločný európsky dlhopisový trh, pretože Európska centrálna banka (ECB) nemôže ďalej nakupovať dlhové papiere dlžníkov, hovorí Belgičan.

Podľa informácií mmnews.de; ftd.de 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať