Väčšia nedôvera v Európe ako v USA

Nepokoje z dlhovej krízy je stále cítiť vo vzduchu. Rastie neistota z pohľadu na ekonomický rast a to na oboch stranách Atlantiku.

Ekonomické spomalenie môže výrazne narušiť úsporné programy jednotlivých vlád, ktoré sa budú presadzovať veľmi ťažko.

Ďalšou z nástrah sú spory o navýšení európskeho záchranného fondu. Navyše, veľa investorov nedôveruje kapitálovému zabezpečeniu finančných inštitúcií v Európe, čo môže krízu ešte viac prehĺbiť. Ukazuje sa tak, že v rámci európskeho menového priestoru panuje neistota, čo sa odráža aj na akciových indexoch. Kým hlavný akciový index v USA stratil od konca júla 10 %, akcie v Európe si odpísali už takmer tretinu. Najhoršie sa pritom ukazuje nemecký index DAX, ktorý od konca júla stratil až 28 %.

Tento týždeň sa očakáva, ako sa na dlhopisovom trhu ujme dlh Talianska a Španielska v celkovom objeme 13 miliárd EUR. „V rovnakom čase prebehne v Taliansku hlasovanie o úspornom balíčku a ratingová agentúra Moody´s aktualizuje hodnotenie pre túto krajinu“, hovorí Rainer Guntermann z Commerzbank. Vzhľadom na hlboké prepady akciových kurzov, veria analytici na stabilizovanie: “V prípade, že neprídu žiadne zlé hospodárske dáta a nedôjde k zhoršeniu dlhovej krízy , môžu byť akciové prepady u konca“, hovorí akciový stratég z Postbank.

Napriek poklesom v Európe, sa oslabenie trhu očakáva aj v USA. „Všetky oči teraz hladia na Bernankeho kroky,“ hovorí Paul Larson. Centrálni bankári majú v dňoch 20. a 21. septembra opäť zasadať a môžu rozhodnúť tiež o ďalšom uvoľnení menovej politiky.

Podľa informácií ftd.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať