Doterajšie lieky Grécku nezaberajú!

Môže sa zdať, že téma zadlženého Grécka zmizla dočasne z ekonomických správ. To však neznamená, že sa veci obracajú k lepšiemu.

Aj v tomto týždni sa konali v Grécku štrajky, niekedy nejazdili autobusy, niekedy vlaky.

Grécka vláda sa tento týždeň opäť vyjadrila, že bude šetriť ešte intenzívnejšie a urýchli revitalizáciu štátu. Znie to všetko dobre. Skutočnosť je ale iná!

Stretnutie Medzinárodného menového fondu, Európskej únie a Európskej centrálnej banky s gréckou vládou doslova „skolabovalo“. Reformný program gréckeho premiéra Papandreou-a skôr prehlbuje hospodársku recesiu ako by liečil štát.

Recept riešenia gréckej krízy bazíruje na dvoch myšlienkach: Prvou je, že štát zníži rozpočtové výdavky a zvýši dane. Druhou je, aby sa grécky štátny sektor doslova „nanovo narodil“. Usporiadanie dvoch veľkých politických strán Pasok a Nia Dimokratia by sa malo stať efektívnejším, štíhlejším a presvedčivejším vedením .

Podľa politickej strany Pasok dosiahla privatizácia elektrární a letísk len malý pokrok. Odstránenie masívnych orgánov je sotva vidieť a byrokratické prekážky pre zahraničných investorov sú veľké ako hora Olymp. Vysoká daň z pridanej hodnoty zmenšuje grécku ekonomiku, za čo hovoria aj aktuálne štatistiky. Grécka vláda hovorí o ročnom prepade hospodárstva na úrovni 5,3 %, pričom cieľ bol mínus 3,9 %.

„Kohútik s peniazmi je otvorený, ale netečie žiadna voda“. Aj tak opisujú situáciu Grécka ekonómovia. Iný sa vyjadrujú, že grécka ekonomika je neobstojná v hospodárskej súťaži  a podlieha štrukturálnej kríze. Vláda si tak vyberá iba dočasné liečivá, kým sa nestanú naozaj veľké veci.

Zdroj: zeit.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať