Švajčiarska národná banka zasiahla voči domácej mene: stanovila minimálny kurz

Švajčiarska národná banka (SNB) stanovila minimálny kurz 1,20 frankov za euro a uviedla, že súčasná hodnota franku je hrozbou pre ekonomiku. SNB uviedla, že presadí túto minimálnu sadzbu nákupom cudzích mien v neobmedzenom množstve. Tento krok mal okamžitý efekt, euro rastie z približne 1,10 frankov pred oznámením na 1.21 frankov. Jedná sa o posledný pokus centrálnej banky ako oslabiť domácu menu, ktorá veľmi výrazne poškodzuje export. SNB už skôr uviedla, že je pripravená zvýšiť vklady komerčných bánk, ako aj znižovať úrokové sadzby. Švajčiarska vláda tiež oznámila, že zvýši svoje výdavky o 2 miliardy frankov, aby pomohla posilniť tuzemskú ekonomiku.

Vo vyhlásení, SNB uviedla: “Súčasný masívne nadhodnotený švajčiarsky frank predstavuje akútnu hrozbu pre švajčiarske hospodárstvo a nesie riziko deflačného vývoja. “Švajčiarska národná banka sa preto bude usilovať o podstatné a trvalé oslabenie švajčiarskeho franku. S okamžitou platnosťou, bude už tolerovať len kurz EUR/CHF nižší ako minimálna sadzba 1,20 frankov. “SNB bude presadzovať túto minimálnu sadzbu s maximálnym odhodlaním a je pripravená nakúpiť cudziu menu v neobmedzenom množstve.” Švajčiarsky akciový trh, Zürich SMI, vzrástol po oznámení o 4%.

Európska centrálna banka vydala krátke vyhlásenie v ktorom uviedla, že rozhodnutie bolo prijaté Švajčiarskou národnou bankou “na jej vlastnú zodpovednosť”. Jeremy Cook, hlavný ekonóm „World First“, povedal, že výsledný pohyb meny bol “jeden najväčších devízových ​​skokov aký kedy videl.” Proti frank sa euro vyšplhalo o 9%, dolár vzrástol o 7,7% a libra získala 7,8% a to v priebehu niekoľkých minút.

“Švajčiari mali dosť. Je to zásah vo veľkom štýle. “Tento zásah „podkúri“ eurozóne a ďalším ekonomikám, ktoré profitovali z oslabovania svojich mien v posledných niekoľkých rokoch.”

Zdroj: bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať