Čierny deň pre DAX

Nemecký akciový index DAX ukončuje štvrtkové obchodovanie s najväčšou dennou stratou za posledné tri roky. Panika ovládla finančné trhy, investori sa boja recesie. Niektoré akcie z indexu stratili aj 10 %.

Nepriaznivé dáta z USA či sklamanie nad EÚ reformami, to všetko spôsobilo predajný tlak na burze. Stressovým faktorom boli aj zhoršené prognózy banky Morgan Stanley , týkajúce sa  rastu svetového hospodárstva.

Hospodárske dáta, ktoré prišli z USA boli horšie ako sa očakávalo. V niektorých minútach strácal ackiový index DAX 7 %, čím jeho hodnota poklesla v porovnaní s predchádzajúcim dňom až o 400 b.

Panika sa po otvorení amerických burz vrhla aj na Wall Street. Hlavný index Dow Jones strácal po otvorení 500 b. Ako dnes oznámilo Ministervo práce v USA, stav žiadostí o podporu v nezamestnanosti sa medzi týždenne zvýšil o 9000, čo celkovo predstavuje 408 000 žiadostí. Dáta z trhu práce tak skončili horšie ako očakávali analytici. Ekonomickú situáciu komplikuje aj inflácia, ktorá bola vyššia ako očakával trh. Spotrebiteľský cenový index vzrástol v júli oproti júnu o 0,5 %. Analytici počítali s nárastom o 0,1 %.

Hlboko pod očakávania trhu skončil aj Index Philadelphia FED, keď analytici počítali s hodnotou 3,7, no index sa prepadol na mínus 30,7, čo je najhoršia hodnota od marca 2009.

____________________________________________________

Index Philadelphia FED – Ide o jeden z viacerých regionálnych indikátorov, ktorých rating tvorí čas publikovania a významnosť regiónu. Najsilnejšiu pozíciu z regionálnych ukazovateľov drží New York index a Philadelphia FEDs.

Podľa informácií handelsblatt.com, ariva.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať