Trhy padajú!

Globálne akciové trhy rozširujú ťažké straty , ktoré utrpeli už minulý týždeň. Nepomáha ani vyjadrenie Európskej centrálnej banky o tom, že chce kupovať vládne dlhy.

ECB bola nútená zasiahnuť do riešenia dlhovej krízy, ktorá sa rozšírila do Talianska a Španielska. Po zásahu centrálnej banky výnosy španielskych a talianskych dlhopisov prudko klesli. Výnosy z 10-ročných španielskych dlhopisov poklesli z viac ako 6% na 5,2%. Výnosy talianskych dlhopisov klesli takmer podobne.

Investori na akciových trhoch však už také nadšenie z nákupu dlhopisov ECB nezdieľajú. Zníženie ratingu USA zo záveru minulého týždňa sa prejavuje na trhoch po celom svete. V Londýne a Paríži FTSE 100 a CAC 40 indexy strácajú vysoko nad 3%,  zatiaľ čo Frankfurtský DAX aktuálne stráca už viac ako  4,6%! Dow Jones strácal už na začiatku obchodovania 1,6% a širší S&P 500 aktuálne padá už tiež o takmer 4%.

Japonský Nikkei a hongkongský  Hang Seng stratili 2,2%, zatiaľ čo Juhokórejsky KOSPI klesol o 3,8%.

Minulý týždeň boli z hodnoty globálnych trhov vymazané miliardy dolárov. DAX stratil 13% svojej hodnoty, FTSE 100 takmer 10% a Dow 5,8%.

Zdroj: bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať