USA prišli o rating AAA

Jedna z popredných svetových ratingových agentúr Standard & Poors vôbec po prvýkrát v histórii znížila rating Spojených štátov z najvyššej úrovne AAA.

S&P znížila dlhodobý rating USA o jeden stupeň na AA+ s negatívnym výhľadom, kvôli znepokojeniu nad vývojom rozpočtového deficitu. Agentúra uviedla, že plán zníženia deficitu, ktorý prešiel v utorok kongresom nie je dostatočne razantný. Spravodajcovia  tvrdia, že zníženie ratingu môže podkopať dôveru investorov v najväčšiu svetovú ekonomiku, ktorá už teraz zápasí s obrovskými dlhmi, nezamestnanosťou 9,1% a obavami z možnej dvojitej recesie.

Downgrade je hlavný problém pre administratívu Baracka Obamu a môže zvýšiť náklady na pôžičky americkej vlády. To môže viesť až k zvýšeniu úrokových sadzieb pre lokálne vlády a jednotlivcov. Ďalšie dve agentúry Moody’s a Fitch v piatok večer oznámili, že nemajú v pláne okamžite nasledovať rozhodnutie S&P.

Úradníci vo Washingtone vyhlásili, že údaje z ktorých vychádzala agentúra si výrazne chybné. Nemenované zdroje informovali, že do analýz bol zahrnutý o 2 bilióny vyšší americký dlh ako je skutočnosť. Hovorca amerického ministerstva financií uviedol, že rozhodnutie pri ktorom došlo k 2 biliónovej chybe hovorí samé za seba. John Chambers, predseda predstavenstva S&P uviedol, že USA mohli odvrátiť downgrade, keby vyriešili pat, ktorý bol ohľadom dlhového stropu skôr a tým by zabránili vôbec začať debatu o možnom znižovaní.

Medzinárodná reakcia na rozhodnutie S&P je zmiešaná. Čína, ako najväčší svetový držiteľ amerického dlhu uviedla, že: „Každý teraz bude požadovať od Spojených štátov, aby riešili štrukturálne problémy svojho dlhu a zabezpečili bezpečnosť čínskych dolárových aktív,“ uviedla tlačová agentúra. „Medzinárodný dohľad by sa pri otázkach ohľadom amerického dolára mal zaoberať tiež zavedením novej, stabilnej a bezpečnej globálnej rezervnej meny ako možnosťou na odvrátenie katastrofy ktorú v súčasnosti môže spôsobiť jedna krajina,“ uviedol komentár. Avšak úradníci v Japonsku, Južnej Kórei a Austrálii reagovali na zníženie ratingu pokojne.

S&P uviedla vo svojej správe vydanej v piatok v noci: „Downgrade odráža náš názor, že plán fiškálnej konsolidácie, ktorý Kongres a administratíva nedávno dohodli neobsahuje to, čo podľa nášho názoru bolo nutné na stabilizáciu dlhu v strednodobom horizonte. V širšom meradle downgrade odráža náš názor, že efektivita, stabilita a predvídateľnosť americkej politiky a politických inštitúcii boli oslabené prebiehajúcimi finančnými a ekonomickými problémami.“ Agentúra tiež uviedla, že rating môže ďalej do dvoch rokov znížiť na úroveň AA, pokiaľ opatrenia na zníženie deficitu nebudú dostatočné.

Zdroj: bbc.co.uk

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať