Južný Sudán v ekonomickej bitke so Severom

V južnom Sudáne už začínajú oslavy oddelenia od severného Sudánu, ktoré má prísť už o týždeň. No sú tu obavy z
ekonomického oklieštenia severným Sudánom. Prezident Omar al-Bašír bol chválený pre hladkú cestu k nezávislosti juhu. Po referende v januári otvoril dvere k rozdeleniu krajiny po rokoch občianskej vojny. Ale od tej doby sa v Sudáne nedokážu dohodnúť ako rozdeliť zdroje krajiny.

Minulý mesiac desiatky tisíc Sudáncov utieklo pred údajnými etnickými čistkami a leteckými útokmi vládnych síl, ktoré sa snažia ovládnuť územia bohaté na ropu. V rovnakej dobe palivové blokády poslali cenu na 10 dolárov za liter, čo len  podčiarkuje obavy že Chartúm sa snaží vtesnať do hospodárstva juhu.

Ropa z juhu predstavuje 75 % produkcie krajiny. Ale juh je závislý od dodávok nafty zo severu, keďže mu dodáva 85 percent nafty. Čierny trh dodáva to málo čo môže za vysoké ceny. Firmy tvrdia, že ich účty za spotrebu paliva od mája vzrástli o 300800 %.

Toto oklieštenie sa už premietlo aj do 39,4 percentnej medziročnej inflácie za Máj. Tiež sa to odrazilo na nedostatku tovaru obchodovaného z Chartúmu, od cibule až po múku. Cena pšeničnej múky vzrástla už o 130 percent.

Až 800 000 juhosudáncov žijúcich na severe čelí hrozbe. Prezident Bašír minulý mesiac ukončil službu v štátnych inštitúciách všetkým juhosudáncom a v súkromnom sektore budú môcť pracovať iba s vízami.

Agentúra OSN pre migráciu IOM očakáva presun 400 000 ľudí do južného Sudánu v najbližších šiestich mesiacoch.

Podľa informácii ft.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať