Fúzia v burzovej sfére!

Londýnska burza (LSE) sa dohodla na fúzii s TMX group, ktorá operuje na burze v Toronte. Zlúčená skupina bude mať sídlo v Toronte aj v Londýne a stane sa najväčšou svetovou centrálou pre ťažobné spoločnosti.

Viac ako 6 700 spoločností bude kótovaných na novej kombinovanej burze s trhovou kapitalizáciou 3,7 trilióna britských libier. Generálny riaditeľ LSE Xavier Rolet povedal, že to bolo „neuveriteľné vzrušujúce splynutie s výrazným rastom príležitostí“.

Kanadskí zákazníci budú mať prospech z prístupu k jednému z najhlbších svetových zdrojov. Na druhej strane európski emitenti budú mať efektívnu vstupnú bránu na severoamerické trhy. Niektoré z najväčších banských spoločností majú akcie umiestnené na LSE a zároveň niektoré z najväčších spoločností dolujúcich zlato a stovky, ak nie tisíce malých ťažobných spoločností sú v TMX group.

Fúziou sa zabezpečí väčšie množstvo likvidity a lepšia možnosť rozvíjať deriváty. Zaujímavosťou môže byť potenciálne prepojenie s jedným z indických trhov alebo so Singapurom, či Čínou.

Zdroj: www.bbc.co.uk