Najväčšia európska cestovná kancelária príde o milióny: Kvôli Egyptu a Tunisku

Najväčšia európska cestovná kancelária TUI Travel musí počítať s tým, že kvôli nepokojom v Egypte a Tunisku bude musieť siahať hlboko do vrecka. Predpokladá, že v druhom štvrťroku fiškálneho roka od januára do marca by ju tieto nepokoje mohli pripraviť o 25 až 30 miliónov britských libier (29 až 35 miliónov eur). Oznámila to vo štvrtok pri prezentácii výsledkov za prvý štvrťrok. Akcie TUI Travel klesli v Londýne o 1,17 percenta na 244,10 britskej pence.

Cestovné kancelárie ponúkajú svojim zákazníkom v dôsledku nepokojov v Egypte bezplatné zmeny rezervácii, alebo storná zájazdov. Cesty do Tuniska sú momentálne úplne vypustené. TUI Travel teraz posiela lietadlá, aby dopravili rekreantov do iných alternatívnych destinácii ako Turecko či Kanárske ostrovy.

V prvom štvrťroku od októbra do decembra sa podarilo TUI vďaka prevádzkovým úsporám znížiť sezónnu stratu. Po očistení o špeciálne položky, ako sú náklady na reštrukturalizáciu sa prevádzková strata za október až december znížila na 84 miliónov libier. Tržby vzrástli vďaka silnejšiemu dopytu a vyšším cenám o 6 percent na 2,7 miliardy libier.
Cestovné kancelárie v zime bežne vykazujú červené čísla. Svoje zisky dosahujú hlavne v letnej sezóne. Cestovanie do Egypta je však populárne aj v Zime pretože teplota je aj v tom období vyhovujúca.

Generálny riaditeľ TUI Michael Frenzel povedal, že kríza v Egypte spôsobí len dočasné straty v cestovnom ruchu. „Príťažlivosť Abú Simbel, Gízy, či Karnaku a Údolia kráľov je silnejšia než obraz krátkodobej politickej vzbury,“ informoval manažér TUI Travel.

Spracované podľa finanztreff.de

xtb