Kreditné karty úspešne zarábajú

Poskytovateľ kreditných kariet Visa zarába na nespútanej túžbe ľudí míňať. V prvom štvrťroku fiškálneho roka (do konca decembra) vzrástol zisk oproti predchádzajúcemu roku o 16 percent na úroveň 884 miliónov dolárov. Počet ako aj objem platieb sa aj naďalej zvyšoval. Informoval o tom riaditeľ spoločnosti Joseph Saunders v stredu v San Franciscu.

Pri každom jednotlivom nákupe si Visa „odštipne“ poplatok. Tržby sa medziročne zvýšili o 14 percent na 2,2 miliardy dolárov. Visa je číslo jedna v odvetví pred Mastercard. Obaja Visa a Mastercard však sami peniaze nepožičiavajú, ale len sprostredkúvajú transakcie. Riziko nezaplatených kreditných dlhov znášajú partneri – to sú väčšinou banky, ale aj letecké spoločnosti a požičovne automobilov.

Celkovo pretieklo cez ruky Visa 897 miliárd dolárov, čo predstavuje nárast oproti minulému roku o 15 percent. V tom čase však ešte tlačila ekonomická kríza na kúpnu silu spotrebiteľov a firiem. Aj v porovnaní s inými ročnými obdobiami je suma vyššia, to je však najmä dôsledkom Vianoc, ktoré mali vplyv na výsledky v danom kvartáli.

Spracované podľa finanztreff.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať