IN: Ruský trh napreduje, ROSNEFT vyše 5 %

Ruský akciový trh včera opäť žiaril.  Z hlavného akciového indexu RTS vyčnievali najmä akcie ruského ropného koncernu Rosnefť po tom, čo sa na verejnosť dostali informácie o jeho partnerskom vzťahu s britskou spoločnosťou British Petroleum (BP). Ich plány ťažby ropy a zemného plynu v zamrznutom mori, ktoré sa nachádza medzi Sibírou a Severným ľadovým oceánom  sa považujú za nákladovo náročné avšak stále ekonomicky atraktívne.

Ruský akciový index RTS sa z otváracej hodnoty  na úrovni 1876 b. sa vyšplhal na konečných 1901,61 b., čo predstavuje zhodnotenie o 1,36 %. Oproti uzatváracej piatkovej hodnote ide o zisk  1,69 %.

Akcie Rosnefťu si tak včera pripísali brilantných 5,4 %. I ďalšie energetické spoločnosti, ako LukOil či Gazprom si pripísali slušné zisky. Práve v energetickej oblasti sa konala ďalšia veľká kooperácia, a to medzi Ruskom a Čínou. Od začiatku roka bol spustený 3400 km dlhý ropovod, prepravujúci ropu a zemný plyn z Ruska do Číny.

Pozitívnou správou pre ďalšie smerovanie akciového trhu v Rusku je isto aj nedávne oznámenie premiéra Putina o hospodárskom raste za minulý rok. Podľa jeho vyjadrení vrástla ruská ekonomika minulý rok o 3,8 %, o čom vypovedajú predbežné výsledky. Priemyselná produkcia sa zvýšila o 8,3 %. Taktiež vzrástli reálne mzdy a disponibilné príjmy, čo však môže naznačovať aj zvýšenú infláciu v krajine. Keď zohľadníme i posilnenie ruskej meny, domáci dopyt sa môže zdať ako vhodným pilierom v zotavovaní ekonomiky.

I nedávne vyhlásenie Asociácie európskych spoločností (AEB), že sa ruský automobilový trh môže stať  do roku 2013 najväčším v Európe znejú veľmi pozitívne. Pre rok 2011 ale Rusko avizovalo zvýšenie úrokových sadzieb, v dôsledku vysokej inflácie, ktorá je už na ročnom maxime. Lákavé úrokové sadby môžu privábiť viac investorov, čo by Rusku určite prospelo. Inflácia poháňa dlhopisové výnosy, ktoré v decembri vzrástli a aj taktiež ceny akcií. Budeme vidieť, ako sa bude ďalej vyvíjať ruský trh a čo nové prinesie.

Dušan Hruška

dusan.hruska@investicne.sk

© Investičné Noviny

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať