Čína spúšťa nové opatrenie proti inflácii

Decembrová inflácia dosiahla v krajine 4,6%, pričom najväčší podiel na tom mal nárast cien nehnuteľností. Preto sa vláda v Pekingu rozhodla zaviesť novú daň z nehnuteľnosti, od čoho sa sľubuje skrotenie ich cien a udržanie inflácie v norme.

Opatrenie, ktoré vstúpilo do platnosti v piatok, je zamerané na tých, čo si kupujú druhú nehnuteľnosť v meste Šanghaj a Chongqing. Nová daň sa bude platiť raz ročne a bude na úrovni 0,4 až 1,2% z predajnej ceny, avšak porovnávaná s priemernou cenou na trhu. Od dane by mali byť oslobodené byty s cenou nižšou ako je trhový priemer, čím chce Peking podporiť výstavbu lacných bytov pre nízkopríjmové obyvateľstvo.

Čínska ekonomika rastie oveľa rýchlejšie ako zvyšok sveta. V roku 2010 sa HDP krajiny zväčšilo o 10,3% – najviac od vypuknutia krízy. Druhou stranou mince je inflácia, ktorej plánovaná hodnota bola vysoko prekročená a vláda sa ju pokúša skrotiť.

Táto daň by mohla mať obrovský psychologický efekt na potenciálnych kupcov. Čínsky trh s nehnuteľnosťami môže byť v najbližších mesiacoch naozaj pokojný,“ vyhlásil riaditeľ inštitúcie China Real Estate Index System so sídlom v Pekingu.

Analytik spoločnosti Jones Lang LaSalle hovorí: „v súčasnosti majú vlastníci bytov takmer nulové náklady s držaním nehnuteľností a nemajú problém nechať byt prázdny. Po zavedení novej dane je otázne, či pre nich bude stále výhodné držať nehnuteľnosť prázdnu a spoliehať sa len na rast jej ceny.“

Komunistická vláda tak spustila ďalšie opatrenie v boji proti inflácii. Pred nedávnom sme boli svedkami zákazu poskytovania hypoték na tretie nehnuteľnosti a obmedzením pôžičiek pre developerské spoločnosti. Daň z nehnuteľnosti by mala mať dosiaľ najvýraznejší efekt.

Zdroj: Bloomberg, BBC

xtb